KITARSKI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO UL

25.04.2023
19:30
Akademija za glasbo, Dvorana Julija Betetta
Koncertni cikel Tutti

KITARSKI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO UL
Umetniški vodja: prof. Tomaž Rajterič

Spored:

M. Tesar: Suita Karussel
Intermezzo

S. Assad: Garden Suite
Summer garden
Farewell
Water Frenzy

E. Granados: Danza española Nr.2 (Oriental)
Kitarski duo Tea Čerenak in Danijela Krstović

N. Coste: Grand duo
Barcarolle

M. Castelnuovo-Tedesco: Preludij in fuga v h-molu, iz Les guitares bien tempérées, op. 199

D. Scarlatti: Sonata v E-duru, K 381, prir. Duo Gruber & Maklar
Kitarski duo Martin Javornik in Samo Novak

O D M O R

A. York: Spin

F. Poulenc: Suite Francaise, d'après Claude Gervaise, prir. Andrew Forest
Bransle de Bourgogne
Pavane
Petite Marche Militaire
Complainte
Bransle de Champagne
Sicilienne
Carillon

J. Nin Vingt: Chants Populaires Espagnols, prir. Andrew Forest
Granadina
Saeta

S. Assad: Trois brësiliens à Saint-Paul
Le naïf
La joyeuse
Le rêveur
Rencontre en Tricastin

Kitarski orkester Akademije za glasbo
dirigent Tomaž Rajterič

_______________

Kitarski duo DANTEA, ki ju sestavljata Danijela Krstović in Tea Čerenak obiskujeta 2.letnik dodiplomskega študija in delujeta od oktobra 2022 pod mentorstvom doc. Katje Porovne Silič. Letos sta na mednarodnem tekmovanju v Krškem dosegli 1.nagrado in zlato plaketo z 99 točkami. Prav tako sta se udeležili koncerta izmenjave študentov na akademiji v Zagrebu. Kot duo sta se udeležili seminarjev pri priznanih profesorjih kot so Petrit Çeku in Florian Palier.  V prihodnje bosta še sodelovali na mednarodnih festivalih, kjer bosta svoje znanje izpopolnjevali na seminarjih.

Samo Novak in Martin Javornik sta prav tako v tem študijskem letu začela skupno muzicirati v kitarskem duu. Pri njunem delu jima kot mentor pomaga prof. Tomaž Rajterič. Imela sta že nekaj koncertov v različnih slovenskih krajih, v mesecu marcu pa sta se udeležila tudi državnega tekmovanja Temsig, kjer sta osvojila 1. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe Plesni ambienti Petra Šavlija.

Kitarski ansambel/orkester Akademije za glasbo v Ljubljani je začel delovati v študijskem letu 2006/07. Sestavljajo ga študenti kitare na akademiji, deluje pa pod vodstvom red. prof. Tomaža Rajteriča. Na začetku je bil organiziran kot dodatna ponudba za študente kitare Akademije za glasbo, ob uvedbi bolonjskega študijskega programa pa je postal redna študijska obveznost.

Zasedba ansambla se iz leta v leto precej spreminja, zato ansambel vsako leto pripravi nov program, ki ga predstavi na letnem koncertu v okviru Koncertnega abonmaja Akademije za glasbo. Poleg tega nastopa v drugih krajih po Sloveniji.

Do zdaj izvajana dela sledijo programski zamisli umetniškega vodje in na eni strani obsegajo priredbe tako komornih kot simfoničnih del iz zakladnice klasične glasbe (Corelli, Bach, Haydn, Dvořák, Bizet, Faure, Rossini, Schubert, Mozart), na drugi strani pa originalna dela za tovrstno zasedbo (Domeniconi, York, Dyens, Montes, Bogdanović). Krstno je izvedel tudi nekaj del slovenskih skladateljev (Žalik, Kuhar, Rus), z njim pa se občasno predstavijo tudi solisti-študenti UL AG.

Na vrh