Neža Tovšak, klavir in Trio Misterioso

12.06.2024
19:30
Akademija za glasbo UL, Dvorana Julija Betetta

Neža Tovšak, klavir
Mentor: prof. Ruben Dalibaltayan

Trio Misterioso
Neža Feguš, violina
Neža Homšak, violončelo
Adam Kamplet, klavir
Mentor: izr. prof. Miha Haas

Spored:
L. van Beethoven: Sonata št. 21 v C-duru, op. 53, "Waldstein"
I. Allegro con brio
II. Introduzione: Adagio molto
III. Rondo: Allegretto moderato - Prestissimo

S. Rahmaninov: Etude Tableaux v c-molu, op. 39, št. 1

F. Liszt: Transcedentalna etuda št. 8, “Wilde Jagd”

‣ ‣ ‣

L. van Beethoven: Klavirski trio št. 1 v D-duru, op. 70, »Duh«
I. Allegro vivace e con brio
II. Largo assai ed espressivo
III. Presto

Johannes Brahms: Klavirski trio št. 3 v c-molu, op. 101
I. Allegro energico
II. Presto non assai
III. Andante grazioso
IV. Allegro molto


Pianistka Neža Tovšak je svojo glasbeno pot pričela na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri prof. Manji Gošnik Vovk. V devetem razredu osnovne šole se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, v razred prof. Sijavuša Gadžijeva, katerega je skupaj z Gimnazijo Slovenj Gradec uspešno zaključila. Trenutno je študentka tretjega letnika dodiplomskega študija klavirja v razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na svoji umetniški poti se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, solistično in v duu, kjer je bila prejemnica petih zlatih, od teh trikrat absolutnega prvega mesta, treh srebrnih in ene bronaste plakete. Je prejemnica nagrade za posebne dosežke Glasbene šole Velenje in Gimnazije Slovenj Gradec. Med svojim izobraževanjem na Konservatoriju je nastopila na Klavirskih dnevih EPTE in opravila avdicijo za solistko igranja z orkestrom Konservatorija. Sodeluje v številnih komornih zasedbah, s katerimi izvajajo koncerte ter snemajo v okviru raznih projektov, predvsem v sodelovanju s slovensko mlajšo skladateljsko generacijo. Solistično in z različnimi komornimi sestavi je nastopila v Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji, Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, v Pokrajinskem muzeju Koper in v rojstni hiši Huga Wolfa ter snemala za program Ars. Lansko leto je sodelovala pri izvedbi koncerta orkestra univerze Tufts iz Bostona v Slovenski filharmoniji in posnela glasbo za film Razglašena. Je tudi dvakratna prvonagrajenka tekmovanja Spevslam. Decembra lani je izvedla recital v Slovenski filharmoniji v sklopu cikla Ob klavirju, ki ga organizira Glasbena mladina ljubljanska. Aprila letos je bila na avdiciji izbrana za solistični nastop z orkestrom v prihodnji sezoni. Izvedla bo prvi koncert Sergeja Rahmaninova. Je članica klavirskega tria Ad Astra pod mentorstvom prof. Vasilija Meljnikova, s katerim uspešno koncertirajo. Prihodnje leto bodo nastopile na Koncertnem ciklu GM ODER in izvedle serijo koncertov po Sloveniji. Izobraževala se je na različnih klavirskih seminarjih v Sloveniji in tujini pri priznanih profesorjih, kot so Valery Piasetsky, Laszlo Baranyay, Oleg Marshev, Konstantin Bogino, Simon Trpčeski in Julia Gubaidulina.

*

Trio Misterioso sestavljajo violinistka Neža Feguš, violončelistka Neža Homšak in pianist Adam Kamplet. V komorni skupini so začeli delovati leta 2015 in sodelovali še naslednja 3 leta pod vodstvom profesorice Petre Neuvirt na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Pod njenim mentorstvom so dosegali visoke rezultate na tekmovanjih in igrali na številnih velikih koncertih. Na tekmovanju 11° Ars Nova International music competition v Trstu so dosegli absolutno 1. nagrado in 1. mesto med komornimi skupinami, na tekmovanju TEMSIG pa so dosegli zlato plaketo, 3. nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. V letu 2023 so ponovno začeli skupaj delovati in koncertirati pod mentorstvom izrednega profesorja Mihe Haasa na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Adam Kamplet je uspešno zaključil šolanje na II. gimnaziji v Mariboru. Končal je glasbeno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru v razredu prof. Planinke Atić. Ves čas se dodatno izpopolnjuje pri profesorju dr. Zoltánu Füzesséryju. Trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Rubena Dalibaltayana. V zadnjih letih je prejel absolutno 1. mesto na 18. mednarodnem klavirskem tekmovanju Alexander Scriabin v Parizu, 1. nagrado na 5. mednarodnem klavirskem tekmovanju San Dona di Piave v Italiji, prvo nagrado na 1. mednarodnem klavirskem tekmovanju Caneres na Dunaju, 3. nagrado na 6. mednarodnem klavirskem tekmovanju Béla Bartók v Gradcu, bil je trikratni absolutni zmagovalec na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Ivana Rijavca v Rogaški Slatini itn. Kot solist je večkrat nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije ter s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Dvakrat je bil izbran za koncert v znameniti londonski dvorani Royal Albert Hall. Zaradi izjemnih dosežkov je prejemnik nagrade dr. Romana Klasinca.

Violinistka Neža Feguš, študentka 2. letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, izhaja iz glasbene družine – umetnost je tako njena stalna spremljevalka že od malih nog. Svojo glasbeno pot je začela v Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju pod mentorstvom Barbare Upelj in Sandre Vidovič in jo nadaljevala na umetniški gimnaziji Konservatorij za glasbo in balet Maribor pri profesorici Vesni Čobal Marta, kjer je bila tudi koncertna mojstrica simfoničnega orkestra. Trenutno študira na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Vasilija Meljnikova. Je prejemnica najvišjih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Mednarodno tekmovanje Antonio Salieri, Mednarodno spletno tekmovanje, Mednarodno tekmovanje Ars Nova). V letošnjem letu je dosegla 3. mesto in zlato priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG.

Neža Homšak, študentka 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani, je začela igrati violončelo s sedmimi leti v razredu profesorice Petre Neuvirt. Srednješolsko izobraževanje je nadaljevala na umetniški gimnaziji Konservatorija za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom profesorja Sebastiana Bertonclja, vzporedno pa obiskovala tudi Prvo gimnazijo Maribor. Za dosežke v času šolanja je prejela diplomo dr. Romana Klasinca. Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani nadaljuje svoje izobraževanje pod mentorstvom profesorja Gala Faganela. Redno koncertira kot solistka ali članica komornih skupin in orkestrov. Kot solistka je v letu 2023 nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor. Je dobitnica več prvih in drugih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so TEMSIG, Svirel, Antonio Salieri in Musica Goritiensis. V letošnjem letu je na tekmovanju TEMSIG dosegla 1. mesto, zlato priznanje ter priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.


Obvestilo o fotografiranju in snemanju dogodka

Organizator dogodka Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani bo na dogodku zajela več zaslonskih slik (fotografij) in videoposnetkov z namenom promocije dogodka oz. poročanja o dogodku. Fotografiranje in snemanje bo potekalo skladno z veljavnim nacionalnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in Uredbo EU 2016/679. Fotografije in videoposnetki dogodka bodo objavljeni na spletni strani, na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, X), v publikacijah ter na promocijskih in drugih informativnih gradivih Akademije za glasbo UL. Fotografije se bodo nanašale na dogodek na splošno in ne na posamezne udeležence.

Imetnik materialnih avtorskih pravic dogodka je Akademija za glasbo UL, zato kakršno koli kopiranje, vključno s snemanjem in shranitvijo v elektronski obliki, razširjanje, spletno objavljanje in druga uporaba razen dovoljene zasebne rabe, ni dovoljena brez predhodnega dovoljenja Akademije za glasbo UL.

Za dodatne informacije se obrnite na pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov na Akademiji za glasbo UL:
Manja Belina (manja.belina@ag.uni-lj.si).

Na vrh