Solo e da camera, ciklus Akademije za glasbo UL

15.01.2020
19:30
Palača Kazina, Velika dvorana

Klavirski trio Aurum
Meta Kokošinek, klavir
Rebeka Kotar, violina
Neža Verstovšek, violončelo
Mentor: izr. prof. Miha Haas

Ita Nagode, saksofon
Mentor: izr. prof. Miha Rogina
Strok. sod. Sae Lee, klavir

 

Spored: 

Ludwig van Beethoven
Klavirski trio v B-duru, op. 11, "Gassenhauer"
Allegro con brio
Adagio
Tema con variazioni ("Pria ch'io l'impegno": Allegretto)

Bedřich Smetana
Klavirski trio v g-molu, op. 15
Moderato assai
Allegro, ma non agitato
Finale. Presto

* * * *

 

Benjamin Britten
Šest metamorfoz po Ovidu, op. 49
Pan (Senza misura)
Phaeton (Vivace ritmico)
Niobe (Andante)
Bacchus (Allegro pesante)
Narcissus (Lento piacevole)
Arethusa (Largamente)

Aram Hačaturjan
Koncert za violino
I. Allegro con fermezza

 

    Klavirski trio Aurum deluje od leta 2016. Meta Kokošinek - klavir (red. prof. Tomaž Petrač), Rebeka Kotar - violina (red. prof. Volodja Balžalorsky) in Neža Verstovšek – violončelo (izr. prof. Karmen Pečar Koritnik), so študentke drugega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Povezuje jih tako prijateljstvo kot tudi ljubezen do komorne glasbe.
    Kot solistke so prejemnice številnih nagrad na mednarodnih in domačih tekmovanjih, redno sodelujejo v različnih orkestrih in priložnostnih komornih zasedbah. S skupnim muziciranjem so začele na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Martinu Sikurju. Kot glasbene gostje so nastopile na številnih dogodkih Inštituta Stopinje, med drugim v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Maja 2019 so v okviru Akademije za glasbo Ljubljana nastopile v Palači Kazina na koncertu »In memoriam«, posvečenemu spominu na profesorje Cirila Škerjanca, Roka Klopčiča, Mileta Kosija in Dejana Bravničarja. Isti mesec so na mednarodnem tekmovanju Oskar Rieding v Celju prejele naziv laureat tekmovanja in tri posebne nagrade po izboru žirije, med katerimi je tudi koncert nagrajencev v Zagrebu decembra 2020.
Decembra 2019 so imele koncert v sklopu Glasbene mladine ljubljanske (Zvoki mladih) v Rdeči dvorani Magistrata. Letošnje študijsko leto je njihovo mentorstvo prevzel izr. prof. Miha Haas.

     Saksofonistka Ita Nagode, rojena 1996, se je šolala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorja Matjaža Drevenška, po treh letih pa se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je sedaj študentka tretjega letnika pod mentorstvom profesorja Mihe Rogina. Kot sopranska saksofonistka je bila članica kvarteta saksofonov Patetiko, ki je prejel zlato priznanje na 44. tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG. Tudi samostojno se udeležuje tekmovanj, kot so TEMSIG, kjer je 2016 prejela srebrno plaketo, Woodwind & Brass v Varaždinu, kjer je spomladi 2016 prejela prvo nagrado, 2017 pa drugo nagrado v kategoriji Grand Prix I. do 27 let, ter EMONA, kjer je jeseni 2015 prejela 3., 2018 pa 1. nagrado.  
    Februarja 2015 je nastopila s Koncertom za alt saksofon Alexandra Glazunova ob spremljavi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, septembra 2017 je v sklopu koncertnega abonmaja Akademije za glasbo z orkestrom SNG Opera in balet Maribor izvedla Balado skladatelja Franka Martina, 2018 pa se je v finalu tekmovanja EMONA z Orkestrom Slovenske filharmonije predstavila s Koncertom skladatelja Henrija Tomasija.
    Sodeluje tudi v profesionalnih orkestrih, kot sta orkester SNG Opera in balet Ljubljana ter Orkester Slovenske filharmonije. Avgusta 2017 je sodelovala v mednarodni zasedbi pri krstni izvedbi opere Furiosus italijanskega skladatelja Roberta Scarella Perina v italijanskem mestu Citta della Pieve. 
    Redno se udeležuje seminarjev za saksofon pri svetovno priznanih saksofonistih, kot so J. Versavaud, D. Sremec, L. Pupis, A. Fateyeva, P. Gusnar, B. Duś, J. D. Michat, A. Bornkamp, L. Mlekusch, J. Rautiola, M. Garcia, C. Wirth, V. David, C. Delangle in kvartet saksofonov Signum.
    Ita je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani.

Na vrh