Mojstrska delavnica MDH dihalne koordinacije s soustanoviteljem metode Robinom De Haasom

22.10.2021
17:00
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Aškerčeva 5, Ljubljana
V Ljubljano se po razprodani delavnici na KGBL jeseni 2019 vrača eden najbolj iskanih švicarskih pevskih učiteljev Robin De Haas (http://www.robindehaas.ch/en/home/), avtor trikrat ponatisnjene knjige La Voie da la Voix (Pot glasu; izdana tako v francoščini kot v angleščini) in soustanovitelj metode MDH dihalna koordinacija. (https://www.breathingcoordination.ch/en/welcome/)

V okviru strokovne triurne delavnice bo Robin na Akademiji za gledališče, radio, film  in televizijo predaval o metodi MDH dihalna koordinacija; ta vsebuje dragocena znanja za vse, ki profesionalno uporabljajo svoj glas, kakor tudi za ostale zainteresirane(instrumentalisti, športniki, pljučni bolniki, osebe z povišanim stresom ...).

Prikazane bodo praktične vaje, ki jih lahko udeleženci izvajajo v vsakodnevnem življenju, ter se tako vedno bolj približujejo optimalnemu dihanju in optimalni uporabi lastnega telesa. Aktivni udeleženci strokovne delavnice - število teh je omejeno na deset - lahko pripravijo krajši odlomek pesmi ali dramskega besedila oz. odigrajo delček izbrane skladbe; Robin jih z jasnimi navodili in korekcijo telesne drže vodi do bolj optimalne produkcije zvoka (čas individualne obravnave je približno 9 minut).

Ostala mesta so namenjena pasivnim udeležencem, ki poslušajo predavanje (90 minut) in izvajajo vaje za optimizacijo dihanja, ter v drugem delu delavnice opazujejo zelo zanimivo delo Robina z aktivnimi udeleženci in vse spremembe v zvoku, ki se ob tem pojavijo.
Strokovna delavnica bo potekala v angleškem jeziku. 


O metodi MDH dihalna koordinacija:
Znanje, ki ga je od 50ih let dalje razvijal Američan Carl Stough je nudilo komplementarno pomoč osebam z pljučnimi obolenji (KOPB) in podporo vsem, katerih glas je njihovo osnovno delovno orodje (pevci, igralci, govorci). Prav tako je veliko svojega znanja delil z profesionalnimi športniki (na olimpijske igre leta 1968 je pripravljal ameriško atletsko reprezentanco). Metodo sta po njegovi smrti razvijala njegova dolgoletna sodelavka Lynn Martin in švicarski pevski učitelj Robin De Haas. Ustanovila sta certificiran program za učitelje MDH dihalne koordinacije, ki poteka v Švici(Lozana) in ZDA (Los Angeles) Tam sem se šolala tudi sama in avgusta 2019 pridobila certifikat osnovne stopnje. Šolanje na napredni stopnji sem v lanskem letu zaključila v Lozani. (http://aninstudio.si/)

Kje:, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Aškerčeva 5, 1000 Ljubljana

Kdaj: 22. oktober 2021. od 17.00 do 20.00

Cena:

40 € za aktivne udeležence

20 € za pasivne udeležence

Prijave na: aninstudio9@gmail.com

Prosimo, da upoštevate pogoj PCT.

 

Odzivi na mojstrsko delavnico iz leta 2019: 
“Na povabilo prijateljice Ane Vipotnik sem se udeležil delavnice MDH dihalne koordinacije v organizaciji Aninstudio - Ana Vipotnik - Dihalna koordinacija. Slišal sem dobra mnenja in bil poln pričakovanj, še vedno pa malo skeptičen, saj naj bi Robin De Haas v zelo kratkem času spodbudil neverjetne rezultate. No, na koncu sem kar malo osupnil, saj je z nekaj dotiki in enostavnimi napotki res dosegel občutne spremembe v zvoku vseh aktivnih udeležencev. Vsem, ki pri svojem delu ali hobiju uporabljate glas ali pa lahko s pravilnejšim dihanjem dosežete boljše rezultate, priporočam obisk naslednje podobne delavnice, ki naj bi bila pri nas spet čez nekaj mesecev. Posebej vsem skeptičnim. Priporočam tudi knjigo.”
 
“Nad delavnico sem bila nadvse navdušena; Robin je svoje delo predstavil na zelo zanimiv in hkrati lahko razumljiv način. Čeprav sem z dihalno koordinacijo seznanjena že pol leta, sem se na delavnici naučila mnogo novega.”
 
“Delavnica mi je res spremenila pogled na človeško telo in kako ga zdaj bolj spoštujem. Hkrati pa sem ugotovila koliko človeškega potenciala ne znam uporabljati.”
 
“Svetovna delavnica, ki opozori kako pomembno je opazovanje svojega telesa in sproščenost pri petju. Zdaj mi je poslalo jasno zakaj sem včasih hripava, kaj naredi zakrčenost mišic... Zagotovo še pridem. Priporočam vsem, ki dihajo.”
 
“Mal sem pela, mal objemala poušter, mal oponašala trobento, pa je ratalo, nov zvok iz mojih ust.”
 
“Delavnica dihalne koordinacije me je navdihnila da izboljšam svoje dihanje ne samo kot profesionalni trobentač ampak tudi kot živeče in čuteče bitje. Robin je na aktivnih udeležencih delavnice prikazal ogromno razliko med omejenim dihanjem, ki smo ga navajeni in spontanim, sproščenim in oživljujočim dihanjem. Rezultati so bili slišni v glasovih in vidni na izrazih aktivnih udeležencev. Vse to se je samo še pomnožilo na individualni uri, kjer sem s pomočjo pravilnega diha občutil svobodo in moč, ki jo le ta prinaša.”
 
“Iskreno nisem pričakovala, da bo ta izkušnja name naredila tako velik vtis. Vsekakor mi ni žal, da sem se odločila tudi za individualno uro.
Takoj po uri sem si morala zapisati vse, kar sem občutila. Prevevalo me je toliko različnih občutij in misli, ki jih nisem hotela pozabiti. Še nikoli nisem bila tako sproščena po celem telesu kot po tem, ko sem ležala pri Robinu na masažni mizi. Čisto neverjetno se mi je zdelo, ko se je že pri govorjenju opazila očitna razlika v polnosti glasu, ker so se mi sprostili vrat in rame. Glas sem lahko sproducirala brez napora in naprezanja katerihkoli mišic. Vse se je zgodilo popolnoma naravno in samo od sebe, jaz sem samo sledila Robinovim navodilom in sploh mi ni bilo treba razmišljati, katero mišico naj sprostim ali kako naj odprem grlo, da bo glas polnejši. Zdi se mi, da je popolnoma obrnil moje mišljenje o mojem glasu in mi s konkretnim primerom dokazal, da v sebi skriva še veliko potenciala, ki se lahko razvije pod pravim vodstvom. To se mi zdi odličen začetek za nadaljnje odkrivanje in razvijanje svojega glasu, zato se zelo veselim Robinovega naslednjega obiska.” 
Na vrh