Javna predstavitev znanstvene monografije Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani – 80 let

25.09.2020
11:00
Velika dvorana Palače Kazine

Fullscreen video

 

Vabilo na predstavitev monografije Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani – 80 let Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani zaključuje praznovanje 80-letnice njene ustanovitve z izdajo monografskega znanstvenega dela z naslovom Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani – 80 let. Delo predstavlja prvo sistematično in zaokroženo zgodovino Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani kot nacionalno najpomembnejše visokošolske ustanove na Slovenskem. Celostni znanstvenoraziskovalni pristop je omogočil vpogled v različna doslej nepojasnjena ozadja v razvoju ustanove, družbeno-politične ter druge vzroke in posledice v njenem delovanju, razvoj po različnih obdobjih in osvetlitev najpomembnejših akterjev. 

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani kot sozaložnika izdaje monografi je vas vljudno vabita na predstavitev te pomembne izdaje v petek, 25. 9. 2020, ob 11.00 v Veliki dvorani Palače Kazina na Kongresnem trgu 1 v Ljubljani.

Monografijo bo v pogovoru z dr. Leonom Stefanijo predstavila avtorica prof. dr. Darja Koter, profesorica glasbe in muzikologinja, prejemnica pomembnih nagrad za svoje znanstveno raziskovalno delo. O sami izdaji bosta spregovorila tudi sozaložnika, prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ter dr. Matevž Rudolf, vodja Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Dogodek bo zaznamoval glasbeni nastop profesorjev Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ter Godalni kvartet Dissonance. Po predstavitvi bo priložnostna pogostitev ter možnost pogovora z avtorico.

Na sami predstavitvi bo mogoče kupiti monografijo po prednaročniški ceni. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na elektronski naslov peter.strbenk@ag.uni-lj.si. Ob prijavi vas prosimo, da posredujete podatke, skladno s spodaj navedeno izjavo o varovanju osebnih podatkov.


Veselimo se srečanja z vami!

_______________________

Monografsko znanstveno delo z naslovom Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani – 80 let predstavlja prvo sistematično zaokroženo zgodovino Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani kot nacionalno najpomembnejše visokošolske ustanove na Slovenskem. Avtorica se je s svojim dosedanjim delom izkazala kot dobra poznavalka zgodovine glasbenega življenja na Slovenskem (svoje raziskave je strnila v dveh monumentalnih monografijah: Slovenska glasba 1848–1918 in Slovenska glasba 1918 –1991, Beletrina, 2012), zato je pričujoče delo logična nadgradnja njenih raziskav. Celostni znanstvenoraziskovalni pristop je omogočil vpogled v različna doslej nepojasnjena ozadja v razvoju ustanove, družbeno-politične ter druge vzroke in posledice v njenem delovanju, razvoj po različnih obdobjih in osvetlitev najpomembnejših akterjev tako političnih kot strokovnih. Ne nazadnje je ugotovljeno, kako so se razvijali študijski programi in učni načrti ter njihova odvisnost od kadrovskih zmožnosti slovenskega prostora. Raziskava je tudi ogledalo, kako se je slovensko visokošolsko izobraževanje na področju glasbe razvijalo znotraj jugoslovanskega in širšega evropskega prostora ter po osamosvojitvi Slovenije in uveljavitvi bolonjske prenove. Izpostavlja najpomembnejše pedagoške osebnosti, ki hkrati predstavljajo jedro razvoja slovenskega glasbenega ustvarjalnega in poustvarjalnega prostora. Eno pomembnejših področjih raziskave je osvetlitev Akademije za glasbo s stališča njenega pedagoškega, umetniškega in znanstvenoraziskovalnega poslanstva. Izpostavljene so ključne osebnosti, ki so zaznamovale delovanje Akademije za glasbo tako v vodstvenem kot tudi pedagoškem in umetniškem smislu. V prilogah, ki bodo izšle v elektronski verziji, bo objavljen seznam vseh diplomantov, nagrajencev Prešernovih nagrad in zaposlenih pedagoških delavcev v času med 1939 in 2019, kar predstavlja prvo celovito poimensko objavo študentov in učiteljev Akademije za glasbo v Ljubljani.

 

format B5,
trda vezava, 336 str.
Izdaje:
1. tiskana – 300 izvodov in
2. e-knjiga – z enako vsebino kot tiskana.

Objavljen je seznam vseh diplomantov, prejemnikov Prešernovih nagrad in zaposlenih pedagoških delavcev v času med 1939 in 2019.
Založnika: Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Monografijo je mogoče kupiti v predprodaji po ceni z 20% popustom – 23,92 € (DDV vključen). Polna cena v redni prodaji bo znašala 29,90 €. Predprodajna ponudba traja do vključno 25. 9. 2020. Po prejemu naročilnice vam monografijo posredujemo po redni pošti.

PREDSTAVITVENI LETAK

NAROČLNICA


Dr. Darja Koter je profesorica glasbe in muzikologinja. Na Akademiji za glasbo je študirala glasbeno pedagogiko, magistrirala (1994) in doktorirala (1998) s področja muzikologije. V Pokrajinskem muzeju Ptuj je od leta 1990 do 2002 proučevala zbirko glasbil, za katero je leta 1995 prejela Valvasorjevo priznanje; Ministrstvo za kulturo RS je v skladu z njenimi raziskavami zbirki podelilo status nacionalnega pomena. Izpopolnjevala se je v svetovnih centrih za raziskovanje historičnih glasbil (Dunaj, Nürnberg, Vermillion, South Dakota in New York).

Raziskovalno se ukvarja z dediščino glasbil, glasbeno ikonografijo, zgodovino glasbene pedagogike in kulturnih društev, poglablja se v delovanje slovenskih skladateljev in poustvarjalcev ter proučuje vlogo glasbene umetnosti znotraj interdisciplinarnih pojavov ter v širšem družbenem kontekstu. Izsledke raziskav predstavlja na domačih in mednarodnih simpozijih ter objavlja v znanstvenih revijah in monografijah. Od leta 2006 je urednica tematskih publikacij Glasbenopedagoškega zbornika Akademije za glasbo UL. Pomembnejše monografske publikacije: Glasbilarstvo na Slovenskem (2001, 2004), Musica coelestis et musica profana: glasbeni motivi v likovni dediščini od severne Istre do Vremske doline (2008), Slovenska glasba 1848‒1918 (2012), Slovenska glasba 1918‒1991 (2012), 90 let Glasbene šole Ljutomer (2018).

Sodeluje v projektih raziskovalnih skupin AGRFT in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, od leta 2004 tudi v mednarodnih muzikoloških projektih Univerze v Bonnu. V letih 2009–10 je bila gostujoča profesorica na Konservatoriju G. Tartini v Trstu. V okviru projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 je delovala kot svetovalka za programski segment Klasična glasba.

Leta 2014 ji je Slovensko muzikološko društvo podelilo Mantuanijevo priznanje za dosežke na področju muzikologije.

Na vrh