Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021

03.07.2021
19:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
Klavirski trio La mer
3. 7. 2021, ob 19.00, Atrij UL AG ali Dvorana KGBL

Klavirski trio La mer
 (Katarina Kralj – violina, Lara Bešić – violončelo, Hana Bitenc – klavir)

Spored:
Claude Debussy
Trio v G-duru
Andantino con moto allegro
Scherzo – Intermezzo: Moderato con allegro
Andante espressivo
Finale: Appassionato

Astor Piazzolla
Štirje letni časi v Buenos Airesu
IV. Pomlad

***

Antonin Dvořák
Klavirski trio št. 4 v e-molu, op. 90, »Dumky«
Lento maestoso – Allegro quasi doppio movimento
Poco adagio – Vivace non troppo – Vivace
Andante – Vivace non troppo – Allegretto
Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia
Allegro
Lento maestoso

 
Klavirski trio La mer sestavljajo pianistka Hana Bitenc, violinistka Katarina Kralj in violončelistka Lara Bešić. S skupnim muziciranjem so pričele oktobra 2019 pod mentorstvom profesorja Miha Haasa, od takrat pa jih združuje navdušenje nad komornim muziciranjem. Nastopile so na različnih koncertih v organizaciji Akademije za glasbo in drugje, med drugim so januarja 2020 nastopile na koncertu ob 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna v Viteški dvorani Brežicah, septembra 2020 pa na večeru klavirskih triov Ludwiga van Beethovna v Hiši Evropske unije. Julija 2021 se bodo predstavile na Festivalu Arsana.
 
Hana Bitenc je z učenjem klavirja začela v glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava pri profesorici Vlasti Doležal Rus, šolanje pa je predčasno nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorice Lidije Malahotky Haas. Junija 2019 je z odliko diplomirala iz klavirja in končala prvo stopnjo študija v razredu profesorja Hinka Haasa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno se šola v razredu profesorja Rubena Dalibaltayana. V času šolanja se je udeležila številnih mednarodnih in domačih tekmovanj, kjer je kot solistka in v komornih zasedbah (trio, klavirski duo) osvojila številne nagrade (tekmovanje Temsig; Mladi virtuozi, Zlatko Grgošević v Zagrebu; Tartini; Euritmia v Povolettu; Citta di Palmanova; Koroško klavirsko tekmovanje). Kot solistka se je pri enajstih letih predstavila s Haydnovim koncertom za klavir in orkester v D-duru. Udeležuje se seminarjev pri priznanih pianistih kot so Arbo Valdma, Claudio Martinez Mehner, Jasminka Stančul, Sijavuš Gadjijev in drugi. Večkrat nastopa kot solistka in v različnih zasedbah (solistični recital Ob klavirju v Slovenski filharmoniji; koncert Solo e da camera v Koncertni sezoni Akademije za glasbo leta 2019; Klavirski dnevi EPTA; Gala novoletni koncert v Viteški dvorani Brežice; Koncert štipendistov MOL ...). Od leta 2018 je štipendistka Mestne občine Ljubljana.
 
Katarina Kralj je z učenjem violine začela v Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri prof. Tatjani Špragar. Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je nadaljevala šolanje pri isti profesorici. Istočasno se je dve leti šolala pri prof. Iliya Grubertu v Portogruaru (Italija) v okviru mednarodne glasbene delavnice (Scuola di perfezionamento musicale). Od konca drugega letnika srednje šole pa je začela obiskovati tudi Akademijo za glasbo v Grazu (KUG), kjer je bila do konca srednješolske izobrazbe vpisana v pripravniški razred prof. Regini Brandstatter. Nato se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer sedaj zaključuje študij v razredu red. prof. Vasilija Meljnikova, izobražuje pa se tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Dunaju v razredu prof. Ioane Cristine Goicea. Skozi svojo izobrazbo je Katarina prejela več kot 15 prvih in drugih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih (Ars Nova, Temsig, Sremska Mitrovica, Varallo ...). Od januarja 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji za substitutko večkrat pomagala pri različnih mediteranskega orkestra (MYO). Sedaj je že drugo leto redna članica Evropskega mladinskega orkestra (EUYO). V svojem izobraževanju se je udeležila veliko seminarjev pri različnih mednarodno priznanih profesorjih - Vadim Gluzman, Robert Szreder, Vesna Stankovič, Andrej Bielow, Jan Repko, Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Leonid Srokow, Anton Sorokow, Daniel Rowland ...
 
Lara Bešić se je začela učiti violončelo v glasbeni šoli Moste-Polje v Ljubljani pri profesorici Kseniji Trotovšek Brlek. Šolanje je nadaljevala na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet pri profesorici Karmen Pečar Koritnik in profesorici Sanji Repše. Leta 2019 je diplomirala iz violončela in s tem končala prvo stopnjo študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Igorja Škerjanca. Študij je nadaljevala na ljubljanski akademiji v razredu profesorja Gala Faganela, kjer je junija 2021 uspešno magistrirala. Lara se je v času šolanja udeležila številnih državnih ter mednarodnih tekmovanj: TEMSIG; Ars nova Trieste International Music Festival; EURITMIA concorso Internazionale per Giovani Strumentisti v Povolettu; Concorso Europeo »Alfredo e Vanda Marcosig«; Artisti dell' Arco. Tudi letos se je udeležila tekmovanja TEMSIG in tam osvojila bronasto plaketo ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Leta 2016 je sodelovala s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, kjer je igrala violončelo v predstavi Peggy Pickit vidi boga v obraz. Od leta 2018 sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Drama, kjer igra violončelo v predstavi Ne pozabite na rože.
Na vrh