Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021

03.07.2021
21:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
Duo Eva Dolinšek – čembalo in Sebastian Bertoncelj – violončelo
3. 7. 2021, ob 21.00, Atrij UL AG ali Dvorana KGBL
PREPLETANJA

Duo Eva Dolinšek – čembalo
Sebastian Bertoncelj – violončelo


Spored:
Salvatore Lanzetti (1710–1780)
Sonata št.1 za violončelo in basso continuo, iz zbirke Six Solos after an Easy and Elegant Taste
Allegro
Amoroso
Allegro

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Suita za violončelo solo, št. 1 v G-duru, BWV 1007
Prélud
Allemande
Courante
Sarabande
Menuett I
Menuett II
Gigue

Luigi Boccherini (1743–1805)
Sonata v C-duru za violončelo in basso continuo, G 6
Allegro
Largo
Allegro moderato

Johann Sebastian Bach
Toccata v e-molu, BWV 914

Jean Henry D'Anglebert (1629–1691)
Passacaille d'Armide, iz zbirke »Pieces de clavecin«

Johann Sebastian Bach
Sonata za violončelo in čembalo št. 3 , BWV 1029
Vivace
Adagio
Allegro

Eva Dolinšek je študirala čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za staro glasbo pri prof. Egonu Mihajloviću. Ob izkazanih izjemnih umetniških dosežkih in odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertnih odrih festivalov in abonmajev, kot so Festival Ljubljana, Mednarodni festival Imago Sloveniae, Kristalni abonma, Festival L’Estate barocca, Amici della Musica Udine, Grajske harmonije, Zvoki mladosti, Tartini festival, Simfonic voices, Mednarodni festival stare glasbe Academia Musicae Antiquae Labacensis v Ljubljani, Festival Risonanze idr. Prejela je mnoge nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih, med drugim 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Campus Musica v Vidmu leta 2016, na mednarodnem tekmovanju Svirel leta 2017 je kot solistka osvojila zlato priznanje in posebno nagrado ter se uvrstila v finale. Na tekmovanju TEMSIG 2019 je kot čembalistka prejela posebno priznanje žirije za umetniško podporo tekmovalcu (Marjani Jocif) v kategoriji Kljunasta flavta.
Njena aktivnost se na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe nadaljuje v obliki številnih solističnih in komornih koncertov, strokovnih predavanj in pisanja znanstvenih člankov. Redno se udeležuje poletnih šol različnih priznanih profesorjev, poleg tega svoje znanje nadgrajuje tudi pri mednarodno uveljavljenemu francoskemu čembalistu in dirigentu Christopheu Roussetu ter italijanskem čembalistu in strokovnjaku za italijansko baročno glasbeno literaturo prof. Enricu Baianu. Od leta 2011 je Eva Dolinšek umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis, v letu 2018 pa je postala asistentka za področje čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V letu 2021 je izdala svojo drugo zgoščenko z naslovom BAROK II – Pièces de clavecin, ki je nasledila zgoščenko BAROK iz leta 2016.

Sebastian Bertoncelj je reden gost na domačih in tujih odrih - v preteklosti se je koncertno udejstvoval z orkestri Slovenske Filharmonije, RTV Slovenija, Akademije za glasbo in Festivala Bled ter pri tem sodeloval z dirigenti Urošem Lajovicom, Philippom von Steinaeckerjem, En Shaom, Lorisom Voltolinijem, Simonom Dvoršakom, Zoranom Bičaninom in Nenadom Firštom. Solistično nastopa v okviru ciklov Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Grajske harmonije, Festivala Velenje, Festivala Lent, Festivala Nei Suoni dei Luoghi, Talenti al Teatro Bon idr. ter se intenzivno posveča komorni glasbi v najrazličnejših projektih, kjer je sodeloval z glasbeniki, kot so Miloš Mlejnik, Ana Julija Mlejnik, Boštjan Lipovšek, Emma Steele, Christopher Tun Andersen, Lorenzo Cossi, Emile Cantor, Wonji Kim Ozim, Johannes in Erwin Kropfitsch ter Luz Leskowitz.
Sebastian se je poleg dolgoletnega študija pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo izpopolnjeval še v Stuttgartu pri Conradinu Brotbeku, Luzernu pri Christianu Poltéri in Solnogradu pri Enricu Bronziju.
Poleg številnih prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo, nagrade Yamahinega glasbenega sklada ter bronaste plakete občine Domžale za dosežke na glasbenem področju.
Kot predan pedagog vsako leto vodi mojstrski tečaj v okviru poletne šole “ArSensei”, poučuje na Konservatoriju Maribor in glasbenih šolah v Celju in Slovenski Bistrici ter deluje kot asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Na vrh