Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021 (28. junij–9. julij 2021)

28.06.2021
21:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
Ansambel HoRORn in Vokalna skupina Ivana Cankarja
28. 6. 2021, ob 21.00, Atrij UL AG ali Mestna hiša, Ljubljana
NEJCU

Ansambel HoRORn (Sara Hartman, Ana Mir, Hana Močnik, Ruben Hudnik, Blaž Ogrič, Sebastijan Buda, Jože Rošer)

Vokalna skupina Ivana Cankarja

vodstvo Tom Varl

Spored:
Ansambel HoRORn

Richard Wagner: Tristan fantasy
Engelbert Humperdick: Janko in Metka | Hansel und Gretel
Johannns Brahms: Štiri ljudske pesmi | Vier Volkslieder
Antonin Dvořák: Rusalka - Mesečku
Anton Foerster: Gorenjci

Vokalna skupina Ivana Cankarja
slovenska ljudska, prir. Jože Leskovar: Pri farni cerkvici
štajerska ljudska, prir. Emil Adamič: Vse najlepše rožice
Jože Leskovar: V tihi noči
Matej Kastelic: Ti meni svetlo sonce
Ubald Vrabec: Zdravljica
Vinko Vodopivec: Žabe
Walter Lo Nigro: Canzona
Jakob Aljaž: Oj Triglav moj dom
Solisti: Martin Vasle, Boštjan Rojc, Bor Turnšek

Ansambel rogov  HoRORn sestavljajo študentje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izvajajo raznolik repertoar skladb napisanih za ta sestav, kot tudi priredb. Skupina deluje pod mentorstvom prof. Boštjana Lipovška in asist. Jožeta Rošerja.

Vokalno skupino Ivana Cankarja sestavljajo fantje stari od 15 do 24 let, ki prebivajo ali pa so prebivali v dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. Na pobudo Jerneja Rotarja in Uroša Menegattija je skupina sprva kot oktet, z željo po skupnem druženju in prepevanju, nastala v šolskem letu 2016/2017. Prvič so se širši javnosti predstavili na Glasbenem večeru v Dijaškem domu Ivana Cankarja, kjer ima skupina enkrat tedensko vaje. Kasneje je vodstvo prevzel skladatelj in dirigent Tom Varl. Redno nastopajo na Glasbenih večerih v DIC-u, kot gostje nastopajo na raznih koncertih v Sloveniji, organizirali pa so tudi več samostojnih koncertov.  Decembra 2017 so pripravili dva božična koncerta ter projektno zapeli z dekleti. V letu 2018 so se udeležili državne revije mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju, kjer so fantje prejeli zlato priznanje, dirigent pa je prejel priznanje za najbolj obetavnega dirigenta debitanta na tekmovanju. Decembra 2018 so krstno izvedli uglasbitve Cankarjevih del iz zbirke Rondo hrepenenja, skladatelja Tomaža Habeta, ki so bila napisana v počastitev ob 100. obletnici Cankarjeve smrti. Marca 2019 so se uspešno predstavili na Študentskem ZBORovanju v Slovenski filharmoniji, februarja 2020 pa so bili z uspešnim nastopom na reviji pevskih zborov Ljubljanski zbori dodeljeni na državni nivo. V drugi polovici leta 2020 so se uspešno predstavili na dveh mednarodnih festivalih, maja 2021 pa so na mednarodnem tekmovanju v Bjeljini, v kategoriji moški zbori dosegli 100 točk, 1. mesto in zlato priznanje, v kategoriji ljudska glasba pa 97 točk, 3. mesto in zlato priznanje. Fantje prepevajo predvsem slovenske skladbe, saj menijo, da je slovenska glasbena zapuščina zares bogata, zato jo je treba ljudem predstaviti in jo mednje razdajati.
 
Tom Varl (1998) je mladi slovenski skladatelj, zborovodja in pedagog, doma iz Bohinjske Bele. Leta 2017 je uspešno opravil maturo iz glasbenega stavka na KGBL in se vpisal na študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se je dve leti izobraževal pri prof. Marku Mihevcu, trenutno pa dodiplomski študij zaključuje pri prof. Vitu Žuraju. Vzporedno s študijem kompozicije obiskuje 2. letnik zborovskega dirigiranja pri prof. Sebastjanu Vrhovniku ter 3. letnik solo petja na KGBL, v razredu prof. Janka Volčanška. Avgusta 2020 je z odliko opravil izpite za Willems pedagoško diplomo. Na Glasbenem centru Edgarja Willemsa v Ljubljani poučuje solfeggio, kjer s svojimi učenci na tekmovanjih dosega odlične rezultate. Od septembra 2020 je korepetitor baleta na KGBL. Leta 2016 je prevzel fantovsko Vokalno skupino Ivana Cankarja, s katero so na tekmovanju v Zagorju prejeli zlato priznanje, Tom pa je prejel priznanje za najobetavnejšega dirigenta. Z zborom sodelujejo na različnih tako državnih, kot mednarodnih festivalih in koncertih. Marca 2019 se je uspešno predstavil na mednarodnem dirigentskem tekmovanju Aegis Caeminis in dosegel 4. mesto. Kot dirigent je sodeloval z različnimi zbori: KZ KGBL, kjer je bil nekaj časa asistent, Zbor Slovenske filharmonije, APZ UP, APZ TT idr. Poleg fantovske skupine vodi tudi MePZ Rakovnik. Med šolanjem je svoje znanje bogatil pri mnogih profesorjih, kot so Petra Grassi, Stojan Kuret, Urša Lah Rasmussen, Ragnar Rasmussen in Martina Batič.
Na vrh