Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021

30.06.2021
21:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
Duo čembalov Okoliš – Mihajlović
30. 6. 2021, ob 21.00, Atrij UL AG ali Dvorana KGBL
Duo čembalov Okoliš – Mihajlović

Padre Antonio Soler (1729–1783)
Concierto para dos clavicembalos, št. 1
Andante
Minué

Concierto para dos clavicembalos št. 2
Andante
Allegro
Minué

Concierto para dos clavicembalos št. 3
Andante
Minué

Georg Friedrich Händl (1685–1759)
Suite a duex Clavecins, HWV 446
Allemande
Courante
Sarabande
Chaconne 

François Couperin ( 1668–1733)
À deux clavecins 
Allemande
La Julliet
La Létiville
Muséte de Choisi
Muséte de Taverni

Gaspard Le Roux (1660–1707)
Suita v a-molu
Allemande
Courante
Sarabande
Sarabande en rondeau
Gavotte
Minuets 1 & 2

Čembalist, dirigent in organist Egon Mihajlović je rojen leta 1972 v Postojni. Zgodovinske instrumente s tipkami, čembalo, orgle in zgodovinski klavir, kot tudi staro glasbo ter dirigiranje je študiral na Visoli šoli za glasbo in gledališče Frankfurtu na Maini, kjer je leta 1992 diplomiral. Leta 1996 je končal študij umetniške specializacije čembala ter stare glasbe. Od leta 1990 nastopa kot solist čembalist na najpomembnejših festivalih in koncertnih prizoriščih Evrope ter Združenih držav Amerike. Kot dirigent in umetniški vodja opernega in sakralnega repertoarja baročne glasbene umetnosti je sodeloval pri številnih izvedbah opernih predstav in koncertov, in sicer v različnih evropskih glasbenih gledališčih in koncertnih prizoriščih, kot so Markgräfliches Opernhaus Bayreuth, Berliner Tage der Alten Musik, Festival di Teatro Greco Antico Lecce, SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana, ter Theater Freiburg. V letih 1994–2007 je bil umetniški vodja festivala stare glasbe Tage der Alten Musik Berlin-Steglitz, v letih 2002–2008 je bil ustanovitelj in umetniški vodja festivala stare glasbe Ars et Musica Antiqua Perast, ter v letih 2004–2008 urednik glasbenega programa in član upravnega odbora festivala Grad Teatar Budva.
Kot docent za čembalo, historične instrumente s tipkami in staro glasbo je poučeval na visokošolskih ustanovah in akademijah za glasbo v Würzburgu v letih 1998–2000, v Nürnbergu leta 2001, na Cetinju v študijskem letu 2002/2003 in v Pesaru v letih 2006–2008. Od leta 2009 naprej svoje obsežno strokovno znanje s področja glasbene prakse in teorije deli kot redni profesor čembala Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer učinkovito vodi oddelek za staro glasbo kot njegov predstojnik. V slovenskem prostoru je leta 2013 za svoje izjemno delo prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani, kot najžlahtnejše priznanje za dosežke na področju poustvarjalnosti stare glasbe. Velja za prvega profesionalnega glasbenika čembalista in specialista za staro glasbo na prostoru severnozahodnega Balkana.

Martina Okoliš je na Akademiji za glasbo v Ljubljani z odliko diplomirala najprej na oddelku za glasbeno pedagogiko, nato na oddelku za instrumente s tipkami, smer orgle, in nazadnje zaključila magistrski študij čembala pri red. prof. Egonu Mihajloviću na oddelku za staro glasbo. Za magistrski koncert je prejela diplomo summa cum laude. 
Pred študijem čembala se je udejstvovala kot korepetitorka na klavirju in na orglah, sodelovala na mednarodnih poletnih šolah. Solistično ali skupaj z drugimi izvajalci je izvedla nekaj odmevnih koncertov v Sloveniji in Italiji. Sodelovala je na številnih koncertih za mlade v okviru Glasbene mladine Slovenije ( Čudoviti svet orglanja, Mladi mladim,..). Kot solistka je z orkestrom Opere in baleta SNG Ljubljana, izvedla Poulencov Koncert za orgle, godalni orkester in timpane v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.
Kot čembalistka je sodelovala na festivalu historične glasbe in plesa Musica Locopolitana. Kot članica Baročnega orkestra Akademije za glasbo (korepetitorka, asistentka dirigenta) je sodelovala pri številnih projektih. Nastopala je tudi s Komornim godalnim orkestrom in Harmonikarskim orkestrom Akademije za glasbo. Je članica baročnega kvarteta Hymnia, s katerim je nastopila na samostojnih koncertih v okviru Evropske prestolnice kulture in številnih drugih koncertih (Mladi mladim, Jesenske serenade, Tartini festival in več samostojnih koncertih). Nastopa tudi v čembalo duu z Egonom Mihajlovićem in baročnem ansamblu Tacet. Kot predavateljica je sodelovala na 1. mednarodni Čembalijadi v Ljubljani (2015). Solistično in kot korepetitorka je izvedla nekaj odmevnih koncertov. Nastopila je na mednarodnem festivalu čembala v Beogradu in vodila mojstrski tečaj za mlade čembaliste. V letih 2015–2019 je bila korepetitorka na mednarodni poletni šoli in festivalu stare glasbe v Ljubljani. 
Kot učiteljica klavirja, orgel in čembala se posveča pedagoškemu delu na Glasbeni šoli Radovljica in umetniški gimnaziji v Celju. Od leta 2014 je asistentka prof. E. Mihajlovića za področje čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje izbirni predmet čembalo.
Na vrh