Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021

08.07.2021
19:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
Aleksandra Radovanović, sopran in Igor Vićentić, klavir
8. 7. 2021, ob 19.00, Atrij UL AG ali Dvorana KGBL

Aleksandra Radovanović – sopran
Igor Vićentić – klavir

Spored:
Edvard Grieg (1843–1907)
ŠEST PESMI | SECHS LIEDER, OP. 48
Gruß (Heinrich Heine)
Dereinst, Gedanke mein (Emanuel Geibel)
Lauf der Welt (Ludwig Uhland)
Die verschwiegene Nachtigall (Walther von der Vogelweide)
Zur Rosenzeit (Johann Wolfgang von Goethe)
Ein Traum (Friedrich Bodenstedt)

Claude Debussy (1862–1918)
POZABLJENI NAPEVI | ARIETTES OUBLIÉES (Paul Verlaine)
Le vent dans la plaine suspend son haleine
Il pleut doucement sur la ville
Le rossignol qui, du haut d'une branche
Paysages belges. Chevaux de bois
Aquarelles I. Green
Aquarelles II. Spleen

Mirko Polič (1890–1951)
EJ, MAČICE (Oton Župančič)
TIHO PRIHAJA MRAK (Oton Župančič)
ČE NA POLJANE (Josip Murn - Aleksandrov)
KAKOR ŠUM CEFIROV (Silvin Sardenko)
USPAVANKA (Vida Jeraj)
ROMANCA (Gregor Koritnik - Griša)
MENE NI POŽELA KOSA (Alojz Gradnik)
ČEZ NOČ (Oton Župančič)


Aleksandra Radovanović je svojo glasbeno pot začela z učenjem harmonike in kasneje petja na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. S petjem je, ob študiju filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Edite Garčević Koželj, nato pa še na Deželnem konservatoriju v Celovcu v razredu prof. Gabriela Lipuša, kjer je leta 2016 z odliko diplomirala iz instrumentalne in pevske pedagogike. Leta 2019 je uspešno opravila sprejemni preizkus za magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sedaj študira v razredu izr. prof. Barbare Jernejčič Fürst.
Dodatno se je izobraževala na seminarjih pri profesorjih in umetnikih, kot so Bernarda Fink, Angelika Kirchschlager, Regine Hangler, Alessandro Svab, Peter Maus, Snežana Nena Brzaković, Hans Adolfsen, Lars Franke idr.
Leta 2019 je bila finalistka na mednarodnem pevskem tekmovanju SGSM v Novem mestu na področju samospeva. V Sv. Križu pri Trstu je uprizorila vlogo Kerubina iz Mozartove opere Figarova svatba, v okviru opernega studia v Celovcu pa vlogo Ženskega zbora iz Brittnove opere Onečaščena Lukrecija. Večkrat je sodelovala z opernim zborom SNG Opera in balet Ljubljana ter s Slovenskim komornim zborom. V okviru operne šole v Burgu Beeskow v Nemčiji je pela v predstavah Oper in der Scheune in na dveh koncertih z orkestrom. Na konservatoriju v Celovcu je imela solo recital in izvajala štiri novitete na večeru Frisch und Gsund. Nastopala je v Slovenski filharmoniji na premieri filma Zgodovina ljubezni, na koncertih Aleja sniva v Mestnem muzeju, kot gostja skupaj z violinistko Anjo Bukovec na koncertu Domus medica, kot spremljevalna vokalistka na festivalu slovenskega šansona, v radijski oddaji Izštekani skupaj z raperskim duom Murat & Jose idr.
S partnerjem, pianistom Igorjem Vićentićem, si prizadevata za obuditev samospevov skladatelja in dirigenta Mirka Poliča.

Igor Vićentić nadaljuje družinsko glasbeno tradicijo skladatelja, dirigenta in dolgoletnega ravnatelja ljubljanske operne hiše Mirka Poliča. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Aciju Bertonclju in se izpopolnjeval pri Jacobu Lateinerju (Julliard School, NY), Borisu Petrušanskem (Accademia pianistica, Imola) ter na Trinity College of Music v Londonu (VB), kjer je tudi uspešno zaključil podiplomsko specializacijo ter magisterij izvajalskih znanosti (PGADip, MMus). Je nagrajenec različnih tekmovanj, kot so Mozartovo tekmovanje (1993) ter tekmovanj mladih glasbenikov Republike Slovenije (1995, 1998). Nastopil je na solističnih in komornih koncertih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, na Portugalskem, Hrvaškem, Kitajskem, v Španiji in Veliki Britaniji. Kot pianist solist je sodeloval z orkestri Contemporary Music Group, Orchestra Simfonica Adriatica, s Stavanger Symphony Orchestra, Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Umetniško je sodeloval z dirigenti, kot so Diego Mason, Peter Rose, Mischa Damev, Paolo Pessina, Marko Letonja, Tomislav Fačini ter s priznanimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci, kot so Mirjam Kalin, Marjana Lipovšek, Gabriel Lipuš, Edita Garčević Koželj, Anja Bukovec, Silence, Laibach, Terrafolk, Izidor Leitinger, Robert Jukič, Mitja Vrhovnik Smrekar, Nino de Gleria, Drago Ivanuša in drugi. Kot avtor ali izvajalec je prispeval k mnogim televizijskim, gledališkim in filmskim produkcijam. Redno deluje kot korepetitor in pedagog na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.
Na vrh