Poletni festival UL AG Solo e da camera 2021

08.07.2021
21:00
Atrij Akademije za glasbo UL, Stari trg 34
'Hommage à Hindemith'
8. 7. 2021, ob 21.00, Atrij UL AG ali Dvorana KGBL

'Hommage à Hindemith' ob 125. obletnici skladateljevega rojstva (1895–1963)

Sae Lee – klavir

Maja Rome – viola
Miha Rogina – saksofon

Gosta:

Matjaž Drevenšek – saksofon
Gal Faganel – violončelo

Spored:
SONATA ZA SAKSOFON IN KLAVIR V ES-DURU
I Mirno razgibano
II Živahno
III Zelo počasi
IV Poštni rog (dvogovor) – Živahno
 
SONATA ZA VIOLO IN KLAVIR ŠT. 4 V F-DURU, OP. 11
I Fantazija
II Tema z variacijami
III Finale (z variacijami)
 
KONCERTNA SKLADBA ZA DVA ALTOVSKA SAKSOFONA
I Živahno
II Zmerno počasi
III Živahno
 
SCHERZO ZA VIOLO IN VIOLONČELO
 
TRIO, OP. 47, za violo, tenorski saksofon in klavir
Prvi del: Solo – Arioso – Duet
Drugi del: Potpourri (Hitra polovinka – Živahno. Celotaktno – Hitra polovinka – Prestissimo)
 
 
Predstavljen kot ‘Najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’ v reviji The Sax, Miha Rogina slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z vodilnimi glasbeniki, kot sta npr. Pierre Boulez in Fabio Luisi ter nastopil na velikih mednarodnih koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Amerike in Afrike – dunajska Musikverein, pariška Salle Pleyel, Großes Festspielhaus v Salzburgu in japonska Izumi Hall.
Študij saksofona je začel v Ljubljani pri prof. Matjažu Drevenšku, nadaljeval pa v Franciji pri Jeanu-Yvesu Fourmeauju, Vincentu Davidu in na prestižnem CNSM de Paris pri Claudeu Delangleu, kjer je diplomiral z odliko. Izpopolnjeval se je na sloviti Eastman School of Music v ZDA. Po študiju saksofona je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Univerzi za glasbo in gledališče na Dunaju, kjer je študiral pri Johannesu Wildnerju, Bertrandu Debillyju in Urošu Lajovicu, zatem pa še študij zborovskega dirigiranja pri Thomasu Langu na isti instituciji.
Kot solist je nastopil s številnimi orkestri, kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, simfonični orkestri Bruges, Saint Maur in Paris Laureates, kot tudi Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTV Slovenija. Kot aktivni komorni glasbenik koncertira s pianistko Sae Lee, s katero nastopata po svetu kot Duo Kalypso.
Miha Rogina je profesor za saksofon na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. V letih 2013–2016 je deloval kot gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu, od leta 2017 pa kot gostujoči profesor predava tudi na Osaka College of Music (Japonska) in Akademiji Sibelius v Helsinkih. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski in Evropi ter deluje kot član žirij domačih in mednarodnih tekmovanj.
Kot dirigent je vodil več orkestrov, med njimi Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Ljubljana, Orkester Slovaške filharmonije, Komorni orkester pariškega konservatorija in Pihalni orkester Akademije za glasbo UL.
Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom dirigentov, kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.
 
Sae Lee (Japonska) je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo" (časopis Mainichi).
Sae je nastopila na koncertnih odrih pomembnih festivalov in dogodkov, kot so Klavirski festival Enghien (Francija), mednarodna konferenca Nevada-Semipalatinsk, katero sta organizirala Kazahstanska vlada in UNESCO in japonski državni televizijski program Classic-club. Poleg koncertiranja z glasbeniki sodeluje tudi z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica in prima balerina Baleta Pariške opere), Kevin O'Hare (direktor londonskega The Royal Ballet) in Rachel Beaujean (umetniška direktorica nizozemskega državnega baleta Het Nationale Ballet). 
Po študiju na Univerzi Toho-Gakuen v Tokiu je z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariške konservatoriju za glasbo pri profesorjih Michel Beroffu in Eric Le Sageu. Je prvonagrajenka več državnih in mednarodnih tekmovanj, med njimi naj omenimo mednarodno klavirsko tekmovanje Citta di Padova in mednarodno pianistično tekmovanje Albert Roussel. Med tekmovanji komorne glasbe velja omeniti prvo nagrado na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija) z duom Kalypso in drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Cidade de Alcobaca (Portugalska) s klavirskim triom Anès.
Za seboj ima solistične recitale in sodelovanja z orkestri ter komornimi zasedbami po Evropi in Japonski. Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.
 
Violistka Maja Rome je na Akademiji za glasbo v Ljubljani z odliko opravila diplomski in specialistični študij v razredu Mileta Kosija. Svoje znanje je izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo Detmold, v razredu Diemut Poppen ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih kot so Hariolf Schlichtig, Wolfram Christ ...
V času šolanja je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Bartokovega koncerta za violo in orkester, Kristalni grb mesta Celje za študijske dosežke ter več nagrad na tekmovanjih. Kot solo violistka Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je sodelovala z mnogimi vrhunskimi glasbeniki. 
Kot solistka je nastopala z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Celjskim godalnim orkestrom in Orkestrom Festine. Je članica ansambla za sodobno glasbo MD7, kot komorna glasbenica pa redno sodeluje v različnih projektih.
Od marca 2020 je zaposlena kot docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
 
Matjaž Drevenšek je redni profesor za področje saksofon na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Kot solist in komorni glasbenik (član Zagrebškega kvarteta saksofonov, LJD Ensemble / Trio Juhart – Lazar – Drevenšek ter drugih klasičnih, jazzovskih in rokovskih zasedb) nastopa po Evropi, Južni in Srednji Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA.
Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini: Orkester Slovenske filharmonije, Mariborska filharmonija, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Celjski godalni orkester, Camerata Labacensis, Orkester Slovenske vojske, Zagrebška filharmonija, Simfoniki in Big band HRT, Zagrebški solisti, Hrvaški komorni orkester, Simfonični pihalni orkester Hrvaške vojske, Orkester francoske republikanske garde, Hongkonški festivalski pihalni orkester, Pihalni ansambel Emory, Pihalni ansambel Minnesotske univerze ter Nacionalni simfonični pihalni orkester iz San Joseja, Kostarika.
Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Bayreuth, Beograd, Graz, Krško, Limoges, Nichelino/Torino, Nova Gorica, Požarevac, Riga, Skopje, Szczecinek, Zagreb) ter vodi številne poletne šole in mojstrske razrede v Evropi, Kitajski, Kostariki in ZDA.
Krstno je izvedel preko 70 skladb domačih in tujih avtorjev in sodeloval pri 21 diskografskih izdajah.
Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 do 2019 je bil umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov SAXGO in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici. Umetniško sovodi nov Glasbeni festival Minoriti, ki se bo prvič odvijal oktobra 2021 v Mariboru.
 
Gal Faganel je mednarodno uveljavljen in nagrajen violončelist ter iskan pedagog. Po doktoratu pod mentorstvom Eleonore Schoenfeld na univerzi University of Southern California je do 2010 je nastopal kot violončelist solist v orkestru Phoenix Symphony.
Violončelo in komorno glasbo je od 2010 poučeval je na univerzi University of Northern Colorado in kot gost na številnih ustanovah po svetu. Od 2019 Faganel poučuje violončelo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Poleg pedagoškega dela na univerzi in na mojstrskih tečajih nastopa in snema kot solist in komorni glasbenik, tudi v najuglednejših dvoranah, z vrhunskimi glasbeniki po ZDA, v Aziji, in v Evropi, tudi kot član ansambla Colorado Piano Trio. Kritiki hvalijo njegov »močan in lep ton,« »izjemno občutljivo interpretacijo« ter »briljantno virtuoznost in mladostno moč.« Faganel je snemal za mnogo radijskih hiš in založb po svetu. Faganelovi študenti so uspešni tako na tekmovanjih kot na orkestrskih avdicijah, ter delujejo kot izvajalci in učitelji glasbe.
Na vrh