Predstavitev knjige o slovenski operni in koncertni pevki Aniti Meze

22.03.2023
18:30
Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca

Spoštovani,

vljudno vabljeni na predstavitev knjige o slovenski operni in koncertni pevki Aniti Meze (1913–1980) avtorice Ljiljana Dubljević-Vojkić, ki jo je prevedel dr. Primož Kuret kot svoje zadnje strokovno delo. Knjigo bomo javno predstavili: urednica dr. Darja Koter, dr. Tina Bohak Adam, akademska glasbenica – pevka in publicistka, ter Slavko Savinšek, operni pevec in pranečak Anite Meze. Predstavitev bo v sredo, 22. marca 2023, ob 18.30 v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji, in sicer pred uvodnim koncertom Slovenskih glasbenih dni 2023, posvečenem veličastnemu delu in spominu dr. Kureta.

Prisrčno vabljeni!

* * * *

Srbska muzikologinja Ljiljana Dubljević-Vojkić se je posvetila raziskovanju življenja in dela slovenske operne in koncertne pevke Anite Meze (1913–1980), po rodu Tržačanke, ki doslej še ni doživela poglobljene znanstvene obravnave. Njena umetniška pot se je začela v Ljubljani med obema svetovnima vojnama, nato pa nadaljevala v Beogradu ter na gostovanjih po imenitnih evropskih odrih. Delo je za slovenske bralce priredil in prevedel dr. Primož Kuret, izdala pa Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sozaložništvu Akademije za glasbo UL. Knjigo je uredila dr. Darja Koter. Monografija temelji na zapuščini Anite Meze, ki jo hrani družina njenega nečaka Gregorja Savinška, na arhivskem gradivu različnih beograjskih ustanov, številnih kritikah in ne nazadnje je avtorica upoštevala zvočne zapise fonotek Radia Beograd, Srbskega gledališkega muzeja in beograjske Fakultete za glasbo.

Dr. Primož Kuret je bil vse življenje ljubitelj operne umetnosti in proučevalec slovenskih opernih pevcev. Tako ni naključje, da se je v zadnjih letih svojega življenja odločil prevesti biografsko delo o Aniti Meze, ki je slovenski strokovni in laični javnosti skoraj neznana. To je hkrati Kuretovo zadnje strokovno delo, ki ga je tako kot svoje avtorske monografije pripravil skrbno in strokovno neoporečno.

Dr. Darja Koter, urednica

     

Na vrh