asist. TIM JANČAR, klavir

19.09.2023
19:30
Akademija za glasbo, Dvorana Julija Betetta

asist. TIM JANČAR, klavir

Spored:
L. van Beethoven: Sonata op. 53 v C-duru "Waldstein"

F. Chopin: Nokturna v cis-molu in Des-duru, op. 27
               Berceuse, op. 57
               Barcarolle, op. 60
--------

F. Chopin: Balada št. 4 v f-molu, op. 52
I. Albeniz: Evocacion (iz cikla Iberia)
F. Liszt: Mefisto valček št. 1, S. 514

 

Tim Jančar je svojo glasbeno pot začel na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, leta 2018 pa je s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na AG Ljubljana pri prof. Tatjani Ognjanovič. Po končanem študiju na AG Ljubljana se je vpisal na podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu, nato pa nadaljeval s strokovnim izobraževanjem še na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju pri prof. Jasminki Stanćul. Od leta 2018 do 2022 je deloval tudi kot zunanji sodelavec – asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj: državno tekmovanje TEMSIG 2016 –1. mesto in zlata plaketa, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – 1. mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Janez Matičič – prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji ...

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Tekom študija je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppe Tartini iz Trsta ter z orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 pa je imel na Dunaju v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik Slovenije samostojni recital. Septembra 2021 je kot zmagovalec avdicije nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani ter izvedel 3. klavirski koncert S. Rahmaninova.

Nastopil je na mnogih slovenskih in mednarodnih festivalih - Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Arsana, Imago Sloveniae, Neisuoni Deiluoghi v Italiji, Dubrovniško poletje, Don Brankovi glasbeni dnevi v Kotorju, Črni Gori, Vox Baroque v Tirani, Albaniji, Chopin piano fest v Prištini, Kosovo, Festival Slowind, kot tudi v okviru Glasbene mladine Slovenije, združenja klavirskih pedagogov EPTA, v okviru klavirskega cikla Pianissimo, v okviru kulturno umetniškega zavoda PerArtem ...

Aktivno sodeluje tudi na področju komorne glasbe (trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Aleksandar Madžar, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze.

"Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke ... njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto."

"Pianist je koncert (4. koncert S. Rahmaninova) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti." (iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade)

''Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.''  (iz kritike koncerta na Dunaju: Piano forte – the next generation v slovaški glasbeni reviji Hudobny život)

Na vrh