Véliki Kamen pod Grmom Cvili

23.05.2023
19:30
Akademija za glasbo, Dvorana Julija Betetta

Nastopajo:
prof. Miha Rogina, saksofon
izr. prof. Žiga Brank, violina
izr. prof. Janez Podlesek, violina
doc. Maja Rome, viola
Karmen Pečar, violončelo

Spored:
Eric Gross (1926–2011)
KVINTET
Allegro
Romance
Allegro

Adolf Busch (1891–1952)
KVINTET
Vivace, ma non troppo
Allegro vivo
Andante sostenuto

Leon Stein (1910–2002)
KVINTET
Allegro
Andante
Adagio – Allegro

Ellen Taaffe Zwilich (1939)
KVINTET
I.
II.
III.

MIHA ROGINA – saksofon
Predstavljen kot ‘Najboljši saksofonist današnje mlajše generacije’ v reviji The Sax, Miha Rogina slovi po inovativnih interpretacijah glasbenih del. Je dobitnik 1. nagrade na 10 mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je z mnogimi vodilnimi glasbeniki kot Pierre Boulez in Fabio Luisi ter nastopil na velikih mednarodnih koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Amerike in Afrike kot dunajska Musikverein, pariška Salle Pleyel, Großes Festspielhaus v Salzburgu in japonska Izumi Hall. Študij saksofona je začel v Ljubljani pri prof. Matjažu Drevenšku, nadaljeval pa v Franciji pri Jean-Yves Fourmeauju, Vincent Davidu in na prestižnem CNSM de Paris pri Claude Delangleu, kjer je diplomiral z odliko. Izpopolnjeval se je na sloviti Eastman School of Music v ZDA. Po študiju saksofona je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju, kjer je študiral pri Johannesu Wildnerju, Bertrandu Debillyju in U. Lajovicu, zatem pa še študij zborovskega dirigiranja pri Thomasu Langu na isti inštituciji. Kot solist je nastopil s številnimi orkestri kot so Dunajski simfoniki, Tajska filharmonija, Hofferska filharmonija, simfonični orkestri Bruges, Saint Maur in Paris Laureates, kot tudi Slovenska filharmonija in simfonični orkester RTV Slovenija. Kot aktivni komorni glasbenik koncertira s pianistko Sae Lee, s katero nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Miha Rogina je profesor za saksofon in prodekan za študijske zadeve na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. V letih 2013-2016 je deloval kot gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu, od leta 2017 pa kot gostujoči profesor predava tudi na Osaka College of Music (Japonska) in Sibelius Akademiji v Helsinkih. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski in Evropi ter deluje kot član žirij domačih in mednarodnih tekmovanj. Kot dirigent je vodil več orkestrov, med njimi so orkester in zbor Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Ljubljana, orkester Slovaške filharmonije, Komorni orkester pariškega konservatorija in Simfonični ter Pihalni orkester Akademije za glasbo. Kot član dunajskega zbora Wiener Singverein je sodeloval pod vodstvom dirigentov kot Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

ŽIGA BRANK – violina
Violinist Žiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. Bil je član Orkestra Slovenske filharmonije, član Zagrebških solistov, koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najbolj uglednih profesorjih, ostaja njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Za seboj ima številne samostojne solistične koncerte in recitale, kot solist je nastopil z različnimi domačimi in tujimi orkestri. Pri založbi RTV Slovenija je izdal vrsto albumov, za katere je prejel izvrstne kritike tako pri nas kot v tujini (cikel violinskih sonat E. Ysayeja, J. Brahmsa, 24 capricciev N. Paganinija). Kot žirant sodeluje tudi v mednarodno uveljavljenih tekmovanjih (Jeno Hubay Violin Competition). Od leta 2021 vodi katedro z glasbenopedagoške predmete na Akademiji za glasbo, sodeluje tudi v izvršnem odboru Društva učiteljev godalnih instrumentov ESTA.

JANEZ PODLESEK – violina
Janez Podlesek je priznani slovenski violinist in pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu priznanega profesorja Primoža Novšaka, kjer je  končal tudi podiplomski študij – specializacijo. Petnajst let je bil koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Redno deluje v Ensemble Dissonance in triu Clavimerata, s katerima je posnel več zgoščenk. Veseli in navdihuje pa ga predvsem pedagoško delo. Uspešno poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljani in Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi Komorni godalni orkester in poučuje violino ter komorno glasbo. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine in leto pozneje prejel Svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke. Sodeluje v ambicioznem projektu EMARS, v okviru katerega ima redne poletne šole in mojstrske tečaje za violino. Od leta 2018 je redno zaposlen kot izredni profesor na UL Akademiji za glasbo.

MAJA ROME – viola
Maja Rome je med leti 2006 in 2020 delovala solo violistka Orkestra Slovenske filharmonije. Z letnim semestrom 2019/2020 je začela z rednim poučevanjem na  Akademiji za glasbo v Ljubljani. Diplomirala je  na Akademiji za glasbo v  Ljubljani v razredu prof. Mileta Kosija podiplomsko pa se je izobraževala v Ljubljani in na Hochschule für Musik Detmold v razredu prof. Diemuta Poppena. Med študijem se je dodatno izobraževala pri profesorjih, kot so Hariolf Schlichtig, Wolfram Christ, Mile Kosi ... Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo in Kristalnega grba mesta Celje za študijske dosežke. Prav posebno mesto v njenem delovanju ima komorna glasba, posveča pa se tudi izvajanju slovenske sodobne glasbe. Je članica ansambla MD7 in večkrat tudi krstno izvaja dela slovenskih skladateljev za violo solo ali komorni ansambel.

KARMEN PEČAR KORITNIK – violončelo  
Karmen Pečar Koritnik je priznana slovenska violončelistka in pedagoginja. Diplomirala in magistrirala je v razredu prof. Valterja Dešpalja na Akademiji za glasbo Univerze v Zagrebu in se dodatno izpopolnjevala pri prof. Reinhardu Latzku na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Leta 2001 je zmagala na prestižnem violončelističnem tekmovanju dr. Luisa Sigalla v Čilu (Vina del Mar). Na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Berlinu je leta 2002 osvojila 3. nagrado in leta 2004 še 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigra v Zagrebu. Kot solistka je nastopila že s številnimi domačimi in tujimi orkestri pod taktirko znanih dirigentov. Sodelovala je s priznanimi umetniki, kot so Boris Pergamenščikov, Miša Maisky, Giovanni Sollima, Gottlieb Wallisch, Melina Mandozzi, Dmitri Ferstman, Božo Paradžik, Monika Leskovar, Latica Honda-Rosenberg, Rudolf Leopold in drugi. Več let je bila zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Zagrebu kot asistentka prof. Valterja Dešpalja, trenutno je profesorica violončela na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, pet let pa je poučevala kot honorarna sodelavka tudi na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Že vrsto let vodi mojstrske tečaje v okviru Glasbenega poletja na gradu Podsreda in Festivala Amadeo v Škofji Loki, pod okriljem festivala Bled pa vsako leto vodi seminar za ansambel violončelov. Je umetniška vodja festivala Cellofest Ljubljana.

Na vrh