SONATE ZA TROBILA

31.05.2023
19:30
Akademija za glasbo, Dvorana Tria Lorenz

Nastopajo:
Gašper Okorn, rog
izr. prof. Franc Kosem, trobenta
Jernej Maček, trobenta
Živa Žohar, trobenta
Lan Vlašič, pozavna
str. sv. Bojana Karuza, klavir
Tilen Bajec, klavir

 

Spored:

Francis Poulenc
SONATA ZA ROG, TROBENTO IN POZAVNO
Allegro Moderato
Andante
Rondeau

Francis Poulenc (1899-1963) je Sonato za rog, trobento in pozavno zložil leta 1922 in jo dobri dve desetletji pozneje nekoliko predelal. Posvetil jo je Raymonde Linossier, svoji prijateljici iz otroštva. Gre za lahkotno skladbo igrivega značaja, ki v treh stavkih prikliče sejemsko vzdušje. Oba zunanja stavka sta živahnejša in v njiju prevladuje plesni karakter, med tem ko je osrednji Andante zasanjana uspavanka.

Gašper Okorn, rog (študent prvega letnika II. stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Boštjana Lipovška)
Franc Kosem, trobenta (solist Orkestra Slovenske filharmonije, izredni profesor trobente in komorne igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani)
Lan Vlašič, pozavna (študent tretjega letnika I. stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dušana Kranjca)

Paul Hindemith
SONATA ZA TROBENTO IN KLAVIR
I. Mit Kraft
II. Mässig bewegt
III. Trauermusik

Paula Hindemitha (1895-1963) danes poznamo predvsem kot enega izmed najprepoznavnejših skladateljev glasbenega neoklasicizma – sloga, v katerem je ustvarjal predvsem v 20-ih, 30-ih in 40-ih letih prejšnjega stoletja. Poznoromantično tradicijo je, po izkušnjah z ekspresionizmom, nadgradil po zgledu velikih kontrapunktikov iz preteklosti, predvsem Bacha in Brahmsa in Regerja. Sonato je napisa leta 1939, ne dolgo pred odhodom v Združene države, kamor se je umaknil pred 2. svetovno vojno. Slutnja prihajajoče vojne prežema Sonata, katere zadnji stavek – Trauermusik / Žalna glasba citira melodijo protestantskega speva Alle Menschen müssen sterben / Vsi ljudje morajo umreti.

Živa Žohar, trobenta (študentka prvega letnika II. stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Franca kosma)
Bojana Karuza, klavir (strokovna svetnica Akademije za glasbo v Ljubljani, specialistka za področje literature za trobento in klavir)

Jean Françaix
SONATINA ZA TROBENTO IN KLAVIR
I. Prélude
II. Sarabande
III. Gigue

Jean René Désiré Françaix (1912-1997) je eden najprominentnejših francoskih skladateljev prejšnjega stoletja, znan po svojem elegantnem in humornem glasbenem stilu, ki ga zaokroža ritmična prefinjenost. poleg tega, da je bil izvrsten pianist, je skomponiral veliko del za pihala in trobila, med njimi tudi Sonatino za trobento in klavir, ki je bila sprva napisana kot tekmovalna skladba leta 1952. Leta 1975 je delo predelal za trobento in orkester, na podlagi te verzije pa je leta 1986 skladbo priredil za trobento in klavir, ta verzija pa je kasneje postala del standardnega repertoarja.

Jernej Maček, trobenta (absolvent II. stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Franca Kosma)
Tilen Bajec, klavir (pianist, organist, pedagog in pogosto zunanji sodelavec korepetitor Akademije za glasbo v Ljubljani)

Na vrh