Koncert oddelka za kompozicijo

Ponedeljek, 21. maj 2012 ob 19. uri
Ljubljana, Kazinska dvoran

1. Uršula Jašovec (1986), 3. l.

mentor: red. prof. mag. Pavel Mihelčič

Trobentice

Eva Černe, sopran

Uršula Jašovec, klavir

mentor: doc. Marina Horak

Kajetan Kovič v svoji pesmi Trobentice opeva lepoto pomladi… a po polju hodi nekdo, ki v življenju ni imel nikogar, ki bi ga lahko poljubil in tako tudi nikogar, ki bi ga lahko izgubil. Nasprotujoča si toplino na eni in grenak priokus praznine in žalosti na drugi strani sem skušala v glasbi ujeti tudi sama.

Asha

1. Ne!

2. Na oblaku 9

Medeja Unuk in Andreja Marčun, flavti

Mateja Lasič, klavir

mentor: izr. prof. Cveto Kobal


Asha je ime indijskemu dekletu, ki ga je njen oče izročil bordelu, da bi s tem poplačal svoje dolgove. Kdaj bo le-te Asha poplačala, ne vemo, življenje, v katerega je ujeta sedaj, pa zagotovo ni rožnato. V prvem stavku glasba slika njen vsakdan, ki začenja mirno, nato pa k njej začno prihajati prvi obiskovalci. Asha v indijščini pomeni upanje in dekle se v drugem stavku zaziblje v sanje o boljšem življenju, a kmalu jih spet prekine grenka realnost...2. Ernest Miklič, 1. l.

mentor: red. prof. Jani Golob

Sreča 1

Sreča 2

Urška Damiš Burger, mezzosopran

Ernest Miklič, klavir

mentor: red. prof. Eva Novšak Houška

Sreča 1 in Sreča 2 sta dva iz cikla treh samospevov na pesmi Toneta Pavčka. Njegove pesmi so me od nekdaj navduševale in samospeva sta nastala prav iz moje želje po tem, da uglasbim katero od njegovih del.

The Dance of Birds

Nives Kemperle, klavir

mentor: str. sv. spec. Brigita Pavlinc

Skladba The Dance of Birds je plod bežnega poletnega navdiha, ko sem si lani med počitnicami zaželel napisati kratko skladbo za klavir.

3. Nina Perović (1985), 2. l. mag. štud.

mentor: red. prof. Uroš Rojko

Gusle

1.violina: Klavdija Novšak, 4. l.
2.violina: Jerica Kozole, 1. l.
viola: Kristina Ramšak, 2. l.
čelo: Domen Hrastnik: 1. l.

mentor: doc. Jernej Brence


Navdih za skladbo so mi predstavljale gusle - vrsta enostrunskega črnogorskega ljudskega glasbila. Delo temelji na obdelavi folklorne tematike in je nastalo v zadnjem letu magistrskega študija kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Z uporabo mikrotonalnosti sem se želela približati izvirnemu zvoku gusel.

4. Anže Rozman (1989)
mentor: red. prof. Jani Golob

Preludij št. 1

Judita Grlj Kočiš, klavir

mentor:


Skladbo sem napisal nekega popoldneva leta 2008 in jo nato leta 2009 nekoliko popravil. Gre za mojo drugo "pravo" klavirsko skladbo. Napisana je v duhu impresionizma.

5. Steve Klink (1969), 1. l.

mentor: red. prof. Jani Golob

The Lighthouse

1. Morgenrot

2. Man and His Machines

3. Meeting

4. The Dance

Ester Nives Škorc in Urban Kurbos, klarineta

Jernej Lipec, basklarinet

mentorja: red. prof. Slavko Goričar in doc. Tadej Kenig

"Red at night, sailor's delight, red in the morning, sailors take warning..."

The Lighthouse is a musical journey that begins on a foggy seashore. It combines elements of American, African and Irish folk music together with European classical music. Perhaps it is a sailor's song of longing and love, perhaps it is a critique of our modern society that has become too obsessed with machines and mechanics.

" Rdeča ponoči mornarje veseli, rdeča ob zori jih opozori…"


Svetilnik je glasbeno popotovanje, ki pričenja na megleni morski obali. Združuje elemente ameriške, afriške in irske ljudske glasbe in jih povezuje z evropsko klasično glasbo. Morda je mornarjev spev hrepenenja in ljubezni, morda kritika naše moderne družbe, ki je postala vse preveč obsedena s stroji in mehaniko.
Na vrh