O poletni šoli

Mednarodna poletna šola

ACADEMIA MUSICÆ LABACENSIS 2020

 


 

PREDSTAVITVENA KNJIŽICA

 

O POLETNI ŠOLI

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani tokrat šestič organizira Poletno šolo pod nazivom Academia Musicæ Labacensis. Do sedaj je bil njen poudarek na stari glasbi (zato naziv Musicae Antiquæ Labacensis), z letošnjim letom pa pričenjamo nov ciklus poletnih šol s širokim spektrom  tečajev različnih programov. Namenjeni so študentom domače in tujih glasbenih akademij oz. visokošolskih ustanov ter glasbenikom, ki so študij že zaključili, vsem, ki želijo nadgraditi znanje in pridobiti nove umetiške in strokovne izkušnje od priznanih glasbenih pedagogov in umetnikov. Okolje, v katerem se odvija poletna šola, je idelano za glasbeno izpopolnjevanje v poustvarjanju.

 

AMBIENT POLETNE ŠOLE

Ljubljana navdihuje umetnike z vsega sveta, ki želijo svoj umetniški potencial predstaviti v najlepšem mestu na svetu. Zelena Ljubljana je kulturno središče Evrope, križišče vseh kulturnih tokov med vzhodom in zahodom, severom in jugom.  Prostori, v katerih se odvija poletna šola, se nahajajo v samem zgodovinskem središču Ljubljane, v neoklasicističnih Stiškem dvorcu in Palači Kazina.

              

Neposredno poleg njih je vrsta nastanitvenih možnosti, da obiskovalci poletne šole lahko ohranjajo  zgodovinski navdih mesta v vsakem trenutku njihovega bivanja v Ljubljani. Iz študijskih prostorov lahko stopijo neposredno v živahni utrip mestnega jedra in zaužijejo navdih bregov reke Ljubljanice. Stare ulice in brezštevilne gostilnice dobesedno kličejo inspiracijo za nove umetniške presežke.

     

Slovenija je prekrasna dežela morja in gora, hribov in dolin, naravnih lepot in napredne industrije, ki bivajo v sožitju z njenimi prebivalci. Varstvo narave in hkrati vsestranska  varnost njenih prebivalcev in obiskovalcev sta dobrini, za kateri živi ves narod.

 

O AKADEMIJI ZA GLASBO

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je bila ustanovljena pred 80 leti in je edina vosokošolska glasbena ustanova v Sloveniji. Združuje preko 160 domačih in tujih profesorjev in preko 400 študentov iz Slovenije in tudi tujine. Vključena je v vse pomembnejše mednarodne univerzitetne povezave in aktivno sodeluje z glasbenimi akademijami vseh sosednjih držav. Letno pripravi preko 150 koncertnih dogodkov in je eden večjih ustvarjalcev kulturnega dogajanja v Sloveniji. Njeni različni sestavi (vse do simfoničnega orkestra) gostujejo na različnih odrih po Evropi. Gosti priznane tuje profesorje različnih glasbenih programov, ki sooblikujejo tudi njeno poletno šolo.

 

  

  

Kljub talentu je potrebno trdo delati, biti predan svoji umetnosti in globoko verjeti v glasbo. Ne glede na pot, ki si jo boš izbral/a – izvajalec/ka, učitelj/ica ali raziskovalec/ka – ti bo Akademija za glasbo zagotovila temeljit, natančen univerzitetni študij, ki ti bo služil kot vodilo na tem popotovanju.

 

Majhno je dobro

Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je razmerje študentov proti profesorjem tri proti ena, zato ima vsak študent veliko individualne pozornosti in pouka. A majhno ne pomeni omejeno. Ena od vodilnih srednjeevropskih visokošolskih glasbenih ustanov z osemdeset letno zgodovino in edinstveno geografsko lego ponuja glasbeni program, ki temelji na celostni sintezi italijanske, nemške, madžarske in slovenske tradicije.

    

  

Akademija za glasbo UL nudi ogromno priložnosti za nastopanje. Vsako leto organiziramo več kot 150 koncertov s študenti in vsako leto naši študentje prejmejo več kot sto nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Zaposljivost diplomantov je visoka in naši študentje vsako leto opravijo avdicije pri mednarodnih orkestrih, kot so Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Mediteranski mladinski orkester, Nei suoni dei luoghi, CEMAN, EUphony … Študij je prilagojen evropskim bolonjskim standardom primerljivosti, poleg tega pa je Akademija tudi članica številnih mednarodnih organizacij in glasbeno-izobraževalnih mrež – npr. AEC, Medinea, CEEC, GMEL in glasbeno-izobraževalne zveze »Belt and Road«.

  

  

Ključni podatki

- Ustanovljena 1939
- Razmerje študenti:profesorji 3:1
- 435 študentov (20 % mednarodnih študentov)
- 87 redno zaposlenih profesorjev
- 81 delno zaposlenih profesorjev

Na vrh