Petje

MEDNARODNA POLETNA ŠOLA

ACADEMIA MUSICAE LABACENSIS 2020

 


 

PETJE

Mentorica: Bernarda Fink

Mojstrski tečaj: 31. 8.−6. 9. 2020

Zaključni koncert: 7. 9. 2020

Maksimalno število udeležencev:
Aktivna udeležba: 8 udeležencev (šest individualnih lekcij/six individual lessons)
Pasivna udeležba: 8 udeležencev

Kotizacija:
Aktivna udeležba: 550 €, prijava do 13. 7. 2020: 500 €
Pasivna udeležba: 250 €


Kandidati:
Zaradi omejenega števila udeležencev bo potekal predizbor. Prosimo, da ob prijavi (do 13. 7. 2020) pošljete videoposnetek na YouTubu (cca. 10 minut) s skladbami iz dveh stilnih obdobij. Komisija bo na podlagi prejetih posnetkov opravila predizbor kandidatov.

 

BERNARDA FINK je bila rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu v Argentini in je prejela pevsko ter glasbeno izobrazbo na Visoki šoli za umetnost gledališča Colón, kjer je tudi redno nastopala. Leta 1985 je na tekmovanju Nuevas Voces Líricas osvojila prvo nagrado in se preselila v Evropo. Njen repertoar je širok in sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev.

Kot pevka, ki je poznana po svoji vsestranskosti, redno sodeluje z vodilnimi evropskimi in ameriškimi orkestri, kot so Dunajska in Berlinska filharmonija, Kraljevi orkester Concertgebouw, Državni kapeli iz Berlina in Dresdna, Simfonični orkester Bavarskega radia, Simfonični orkester iz Bostona, ter dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Semjon Bičkov, Riccardo Chailly, sir John Eliot Gardiner, Valerij Gergijev, Bernard Haitink, René Jacobs, Mariss Jansons, Riccardo Muti, sir Roger Norrington, Trevor Pinnock, sir Simon Rattle in Franz Welser-Möst. Omeniti je treba tudi tesno umetniško sodelovanje z Nikolausom Harnoncourtom, o čemur pričajo številni posnetki.

Za svoje nastope prejema odlične pohvale in kritike. V juniju je debitirala v Dunajski državni operi z Debussyjevo Peleas in Melisanda. Redno nastopa na recitalih v dvorani Glasbenega združenja (Musikverein) in Koncertni dvorani na Dunaju, v Berlinski filharmoniji, Kraljevem gledališču Monnaie v Bruslju, na edinburškem festivalu, dvoranah Carnegie in Alice Tully v New Yorku. S kvartetom Pavel Haas je v londonski dvorani Wigmore, v Concertgebouw na Nizozemskem, v Haagu in Madridu izvedla Dvořákove in Janačkove pesmi.

Poleg recitalov na Dunaju, v Kölnu, Madridu in Parizu, je s Camerato iz Salzburga in pod taktirko Mafreda Honecka izvedla Dvořákove Biblijske pesmi v Pragi in Dresdnu, Simfonijo št. 2 Gustava Mahlerja z Bostonskim simfoničnim orkestrom in Andrisom Nelsonsom ter Mahlerjevo Simfonijo št. 3 z Jakubom Hruso v Bambergu, Parizu, Muškatu in Ostravi. Na Nizozemskem je z Južnonizozemsko filharmonijo in dirigentom Hansom Grafom poustvarila Mahlerjevo Pesem o Zemlji.

Bernarda Fink redno izvaja mojstrske tečaje na dunajskih mojstrskih tečajih, Young Singers Project (YSP) v Salzburgu, na Akademiji festival v Aix-en-Provence, na Festivalu Aldeburgh in Fundaciji Royaumont. Bila je članica žirije mednarodnega pevskega tekmovanja v londonski dvorani Wigmore, Bachovega tekmovanja v Leipzigu, BBC Cardiff Singers of the World, Mednarodnega tekmovanja Das Lied in glasbenega tekmovanja ARD.

O umetničinem obsežnem repertoarju priča bogata in s številnimi priznanji nagrajena diskografija, ki obsega dela od Monteverdija, Händla in Bacha do Rameauja, Hasseja in Haydna ter Schuberta, Rossinija, Brucknerja in Schumanna. Številni posnetki so nagrajeni z nagradama diapason d’or in grammy. Leta 2006 je prejela avstrijski častni križ za znanost in umetnost, leta 2013, skupaj z bratom baritonistom Marcosom Finkom nagrado Prešernovega sklada Republike Slovenije. Leta 2014 je prejela najvišje avstrijsko pevsko priznanje; v Kongresni dvorani poslopja zvezne avstrijske vlade na Dunaju so ji podelili častni naslov komorna pevka oziroma Kammersängerin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Shirley Suarez

Na vrh