Simfonični orkester, Mešani in Dekliški pevski zbor UL AG

09.04.2024
19:30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Simfonični orkester Akademije za glasbo UL
Mešani in Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo UL
Dirigent: izr. prof. Simon Dvoršak

Solistka:
Hanna Kryvtsova, violina
Mentor: prof. Vasilij Meljnikov

Spored:
Luka Rovis: Contrasting perspectives (krstna izvedba)

Jean Sibelius (1865–1957)
KONCERT ZA VIOLINO IN ORKESTER V D-MOLU, op. 47
1. Allegro moderato
2. Adagio di molto
3. Allegro, ma non tanto

* * *

Ralph Vaughan Williams (1872–1958)
SIMFONIJA ŠT. 7, »SINFONIA ANTARTICA« (prva izvedba v Sloveniji)
1. Preludij: Andante maestoso
2. Scherzo: Moderato
3. Pokrajina: Lento
4. Intermezzo: Andante sostenuto
5. Epilog: Alla marcia, moderato (non troppo allegro)

    Sopranski solo: Katarina Zorec

KONCERTNI LIST


 

Dirigent, pianist, korepetitor in pedagog Simon Dvoršak je po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji v Celju najprej diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta, nato pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral in prejel diplomo summa cum laude v razredu maestra Marka Letonje. Izpopolnjeval se je tudi pri Georgu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na podiplomski študij na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu, kjer je z odliko zaključil specializacijo iz glasbenega gledališča. Že v času študija je bil asistent dirigenta Orkestra Slovenske filharmonije. Do sedaj je umetniško vodil številne orkestre širom Slovenije. Redno sodeluje in koncertira z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestri Akademije za glasbo UL, orkestrom Slovenske vojske ter orkestri v Avstriji, Veliki Britaniji, Romuniji in na Hrvaškem. Za seboj ima vrsto koncertov za Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko, redno sodeluje z mariborskim Festivalskim orkestrom. Veliko časa posveča glasbenemu gledališču, operi, opereti in muzikalu. Tako je kot dirigent pripravil in vodil številne premiere in krstne izvedbe del na različnih odrih v Sloveniji in tujini. Njegov repertoar obsega dela od baroka do 21. stoletja, tako na koncertnem kot gledališkem odru. Za seboj ima vrsto koncertov in nastopov kot pianist korepetitor pri čemer je sodeloval s priznanimi slovenskimi in tujimi instrumentalnimi in pevskimi solisti. Pogosto snema za arhiv RTV Slovenija in je reden član žirij na glasbenih tekmovanjih in festivalih. Kot gostujoči predavatelj redno vodi mojstrske tečaje na Akademiji Mountview v Londonu. Deluje kot umetniški vodja Hiše kulture Celje. Kot dirigent in pedagog se predano posveča delu z mladimi. Kot izredni profesor predava na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Je prejemnik bronastega celjskega grba za 25-letno delovanje v kulturi.

Hanna Kryvtsova je ukrajinska violinistka, ki prihaja iz Odese. Srednjo glasbeno izobrazbo je pridobila na Visoki šoli za kulturo in umetnost K .F. Dankevich v Odesi, v razredu Yergiyeve Olene. Trenutno študira na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu profesorja Vasilija Meljnikova. Violino igra od svojega 6. leta, udeležila se je številnih koncertov in tekmovanj. Letos je bila prav tako izbrana za sodelovanje pri dveh projektih Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja z dirigentom Vasilijem Petrenkom in drugimi. Hanna kot substitutka redno sodeluje tudi v Orkestru Slovenske filharmonije.

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani deluje od leta 1948. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Simfonični orkester združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala ter pihala, trobila in tolkala ter predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbenoizobraževalne ustanove. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tuji dirigenti, kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Krečič, Simon Dvoršak, Miha Rogina (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska), Matthew Coorey (Avstralija), Alexander Drčar (Avstrija), Quentin Hindley (Francija), Catherine Larsen - Maguire (Velika Britanija) ... Mladi glasbeniki pripravijo letno od dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, na Hrvaškem in v Srbiji. V letih 2004, 2007 in 2018 je orkester gostoval na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu, kjer so ga po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mlade simfonične orkestre.

Mešani pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je študijsko izvajalsko telo, ki deluje v okviru rednega študijskega programa Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, hkrati pa poskuša s svojo kakovostjo dosegati najvišje izvedbene standarde. Združuje študente različnih študijskih smeri: bodoče glasbene pedagoge, pianiste, organiste, skladatelje, dirigente, kitariste, cerkvene glasbenike, solo pevce ... Vsi so navdušeni pevci, nekateri že zborovodje, ki tudi sicer aktivno sodelujejo v slovenskem zborovskem življenju. Zbor je sodeloval z različnimi zbori in orkestri: APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Viva Brežice, Orkester Slovenske vojske, Orkester Slovenske policije, SNG Opera Maribor … Med drugim je v sodelovanju z zborom zagrebške Akademije za glasbo in zborom Konservatorija Giuseppe Verdi iz Trsta sodeloval na Koncertu prijateljstva z Riccardom Mutijem.

Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal v študijskem letu 2009/2010. V zboru prepevajo študentke oddelkov za glasbeno pedagogiko, dirigiranje in sakralno glasbo. Sestav je poleg koncertne dejavnosti namenjen tudi praktičnemu delu študentov omenjenih smeri in hkrati pripomore k spoznavanju ter izvajanju kakovostne zborovske literature vseh slogovnih obdobij, tako domačih kot tujih avtorjev. Zbor se redno predstavlja na abonmajskih koncertih in mojstrskih tečajih. Že od nastanka ga vodi prof. Marko Vatovec. 


VSTOPNICE:

Cena vstopnice: 6 EUR

Nakup:
Informacijsko središče in prodaja vstopnic (podhod Maxija)
Odprto ob delavnikih od 11. do 13. in od 15. do 17., ter uro pred prireditvami.

Dodatne informacije po telefonu (01) 2417 299 ali na vstopnice@cd-cc.si.

Vabljeni tudi k spletnemu nakupu vstopnic na: https://bit.ly/3ThvUbU

Na vrh