Boštjan Lipovšek & Co.

21.10.2018
11:00
Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Koncert prinaša izbor del iz obdobja baroka, klasicizma, romantike in druge povojne generacije.

Čeprav je bil Georg Philipp Telemann za časa svojega življenja bolj poznan kot njegov sodobnik J.S. Bach, pa v današnjem času žal tega ne moremo trditi, lahko ga le večkrat postavimo ob bok vsem skladateljem ter predstavimo občinstvu. Nocoj se bosta zvrstili dve njegovi deli, v katerih nosilno vlogo prevzema rog. V izvedbi rogista Boštjana Lipovška, njegovih učenecev in prijateljev bomo prisluhnili Koncertu za rog, godala in continuo v D-duru ter Koncertu za tri rogove, godala in continuo v D-duru.

V čas klasicizma se bomo podali z delom Kvintet za rog, violino, violi in violončelo, skladatelja Wolfgang Amadeus Mozarta. Skladatelj je delo napisal za svojega prijatelja, hornista Ignaza Josepha Leutgeba, zanj je prav tako napisal vse (štiri) koncerte za rog, zato je mogoče res, da je bil Mozartu "globoki, človeškemu baritonu podobni zven roga očitno blizu, [….]".

Tri romance Roberta Schumanna so bile stvarjene v decembru, leta 1849. Skladatelj teh romanc ni napisal po naročilu, tudi ne na zahtevo kakšnega solista. Te skladbe po virtuoznosti ne izstopajo, vendar pa lahko z odlično interpretacijo dosežejo visoko raven umetnosti. Part oboe lahko nadomestijo tudi drugi instrumenti: violina, klarinet, ...

Uroš Krek je eden pomembnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja, njegov opus zajema dela skoraj vseh zvrsti. Koncert za rog in godalaje skladateljevo tipično delo. V delu je moč čutiti navezo na neoklasicistično glasbeno izročilo in ekspresionizem. Skladba je nastala na pobudo in naročilo Jožeta Falouta. Skladatelj je takrat zapisal:
"Pisanje 'na kožo' je nadvse spodbudno za ustvarjalčevo fantazijo, od njegove moči pa je odvisno, ali bo znal novemu delu vdihniti videz muzike, napisane po 'višjem navdihu'."Glede na slednje bi lahko rekli, da njegova glasba ostaja in živi, tudi s pomočjo ciklov, kot je današnji.

 

Brezplačne vstopnice prevzamete na blagajni Slovenske filharmonije.

Na vrh