GODALNI KVARTET C'EST LA VIE in LJUBLJANSKI KVARTET SAKSOFONOV

26.05.2023
19:30
Akademija za glasbo, Dvorana Julija Betetta

GODALNI KVARTET C'EST LA VIE
Ana Ločniškar, violina
Sara Mivšek, violina
Anastazija Krenn, viola
Kim Kozlevčar, violončelo
Mentor: doc. Nejc Mikolič

Spored:
F. Mendelssohn-Bartholdy
GODALNI KVARTET V A-MOLU, op. 13
I. Adagio-Allegro vivace
II. Adagio non lento
III. Allegreto con moto-Allegro di molto
IV. Presto-Adagio non lento

Mendelssohnov 2. godalni kvartet je bil napisan v času velike osebne in umetniške rasti skladatelja. Leta 1827, ko je skladatelj napisal kvartet, se je ravno vrnil v Berlin s turneje po Evropi, kjer je kot glasbeni čudežni otrok spoznal mnoge vodilne skladatelje in izvajalce tistega časa. Kljub svojemu uspehu je bil Mendelssohn globoko pretresen zaradi nedavne smrti svoje ljubljene sestre Fanny, zato se kvartet pogosto dojema kot globoko osebno in introspektivno delo. To se odraža predvsem v drugem stavku kvarteta, Adagiu, ki je bil opisan kot glasbeni spomenik Fanny, saj njegova ganljiva in lirična melodija izraža Mendelssohnovo žalost in hrepenenje. Obenem pa kvartet kaže tudi Mendelssohnovo globoko znanje in spoštovanje klasične tradicije. Uporaba kontrapunkta v kvartetu in njegova struktura štirih različnih stavkov sta značilni za klasični stil, medtem ko Mendelssohnova uporaba nepričakovanih sprememb ključev in inovativnih harmonij kaže na njegovo pripravljenost eksperimentirati in prestopiti meje forme. Godalni kvartet št. 2 je bil premierno predstavljen v Berlinu leta 1830 in je bil takojšen uspeh, mnogi kritiki so hvalili njegovo čustveno globino, tehnično virtuoznost in klasični občutek. Danes ostaja kvartet eden izmed najbolj priljubljenih in pogosto izvajanih del Mendelssohna ter velja za mojstrsko delo v repertoarju komorne glasbe.

Godalni kvartet C'est La Vie sestavljajo študentke Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, violinistki Ana Ločniškar in Sara Mivšek, violistka Anastazija Krenn in violončelistka Kim Kozlevčar. Ker dekleta poleg strasti do glasbe in skupnega muziciranja povezuje tudi prijateljstvo, so leta 2021 ustanovile godalni kvartet pod mentorstvom priznanega violista Nejca Mikoliča. Že v prvih sezonah delovanja so nastopile na pomembnih koncertih in protokolarnih dogodkih ter osvojile najvišji uvrstitvi na državnem in mednarodnem tekmovanju. V zaključnem koncertu natečaja Glasba zaprtih ust v ljubljanski Cukrarni so pod taktirko Sebastjana Vrhovnika nastopile s Komornim zborom Akademije za glasbo UL. V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma so na večeru Mladi mladim v sklopu Glasbene Mladine Ljubljanske krstno izvedle noviteto mladega skladatelja Jerneja Bedekoviča. V sezonah 2021/22 in 2022/23 se je kvartet C'est La Vie uvrstil na abonmajske programe nekaj slovenskih festivalov (Kroparski, Klošterski glasbeni abonma na Ptuju). Svoje prve koncertne dosežke so dopolnile tudi z najvišjimi uvrstitami na tekmovanjih. Na 52. državnem tekmovanju TEMSIG so marca letos ob zlati plaketi tudi dobitnice prestižne nagrade za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Na 15. mednarodnem tekmovanju “Giovani Musicisti-Città di Treviso” pa so z oceno 100/100 točk prejele naziv absolutnega zmagovalca tekmovanja. Kvartet se je izpopolnjeval tudi na mojstrskih tečajih pri Sretenu Krstiću, Denisu Shapavalovu, Volodji Balžalorskemu, Maji Rome, Emilu Samama Cantorju in Petri Kovačič.

/

LJUBLJANSKI KVARTET SAKSOFONOV
Arijan Mačak, saksofon
Boštjan Rojc, saksofon
Tia Ivajnšič, saksofon
Lan Meden, saksofon

Mentor: prof. Miha Rogina

Spored:

Marc Mellits (1966*)
TAPAS
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.

Alfred Desenclos (1912–1971)
KVARTET
I. Allegro non troppo
II. (Calmo) Andante
III. Poco largo, ma risoluto

György Ligeti (1923–2006)
ŠEST BAGATEL (prir. F. Oehrli)
I. Allegro con spirito
II. Rubato, Lamentoso
III. Allegro grazioso
IV. Presto ruvido
V. (Béla Bartók in memoriam) Adagio, Mesto
VI. Molto vivace, Capriccioso

Ljubljanski kvartet saksofonov sestavlja mlajša generacija vrhunskih glasbenikov, ki so svojo skupno pot sklenili na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Člani kvarteta so večkratni prejemniki številnih nagrad in priznanj, tako na državnih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih, bodisi v vlogi solistov ali komornih glasbenikov. Vsi člani so redni izvajalci na različnih umetniških festivalih (Festival Arsana, Festival Ljubljana, Imago Sloveniae, Glasbena mladina ljubljanska, Nei Suoni Dei Luoghi …). Svoje znanje redno izpopolnjujejo pri številinih priznanih profesorjih širom po Evropi, kot so Stockholm Saxophone Quartet, Signum Saxophone Quartet, Habanera Saxophone Quartet …

Na vrh