Jože Falout (1934–2023)

10.02.2023
13:00

Z žalostjo v srcu sporočamo, da se je poslovil hornist Jože Falout. Bil je dolgoletni redni profesor, vodilni slovenski umetnik in pedagog na francoskem rogu, tako rekoč soustanovitelj ljubljanske pihalno-trobilne šole. 

»Bil je pojem glasbenika, ki je na svojem rogu izvabljal čarobno pojoč zvok in v svojem solističnem, komornem in orkestralnem koncertiranju doživljal nedeljena priznanja …« (Peter Kušar)

Jože Falout je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo in se izpolnjeval v Parizu. Na pariškem glasbenem Konservatoriju je dosegel Licence de concert. V letih od 1954 do 1965 je bil solist Orkestra Slovenske filharmonije, v letih 1965-1971 pa Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana/Slovenija. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je poučeval vse od 1969, kot redni profesor pa v letih 1981–2007. Na koncu kariere (2007) je bil izvoljen za zaslužnega profesorja UL.

Kot solist, komorni glasbenik ter gost orkestrov in dirigentov je gostoval po Evropi, ZDA in Indiji. V letih 1962–82 je bil redni član Komornega ansambla Slavko Osterc, ves čas pa še mnogih drugih stalnih ali/in občasnih sestavov. 

Njegov repertoar je obsegal vsa najpomembnejša dela domače in tuje literature za rog. Še posebej se je ves čas zavzemal za nova slovenska dela, od katerih so mu vodilni skladatelji njegovega časa in prostora namenili in posvetili številna dela. Krstil je številne slovenske novitete, saj jih je bilo več kot 50 napisanih prav zanj. 

Tudi na pedagoškem področju nizal uspeh za uspehom; vzgojil je celo vrsto odličnih hornistov pri nas in v tujini.

Ostal nam bo v najlepšem spominu.

 

Pogreb bo v petek, 10. februarja 2023, ob 13.00 iz vežice sv. Jožefa na ljubljanskih Žalah.

O datumu žalne seje vas bomo obvestili naknadno.

 

Na vrh