Kitara

MEDNARODNA POLETNA ŠOLA

ACADEMIA MUSICAE LABACENSIS 2020

 


 

KITARSKI FESTIVAL

Mentorji: Krešimir Bedek, Andrej Grafenauer, Tomaž Rajterič, Katja Porovne Silič, Izidor Erazem Grafenauer

Mojstrski tečaj: 24.−29. 8. 2020

Kotizacija:
Aktivna udeležba
- Učenci, dijaki, zunanji študentje, drugi kandidati in formirane komorne skupine (najmanj 5 individualnih ur pouka z mentorjem): 200 €, prijava do 13. 7. 2020: 170 €

Pasivna udeležba:
- 100 € za teden
- 30 € na dan

Učitelji glasbenih šol, ki se bodo pasivno udeležili festivala, bodo dobili potrdila o udeležbi, ki jih lahko uveljavljajo pri napredovanju v nazive v glasbeni šoli.

 

Akademija za glasbo v Ljubljani v okviru Poletne šole Akademia Musicae Labacensis organizira šestdnevni Kitarski festival, ki bo potekal od 24. do 29. avgusta 2020. V okviru festivala bodo potekali mojstrski tečaji in koncerti. Mojstrski tečaji so namenjeni nadarjenim učencem, dijakom in študentom kitare, drugim kitaristom ter komornim skupinam s kitaro. Udeleženci se bodo lahko seznanili tudi s historičnimi brenkali (lutnje, baročna kitara, romantična kitara). Predvideno je še formiranje kitarskega orkestra udeležencev pod vodstvom prof. Tomaža Rajteriča. Možna je tudi pasivna udeležba za učitelje kitare in vse druge zainteresirane.

 

KREŠIMIR BEDEK je diplomiral v razredu Darka Petrinjaka na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu. Podiplomski študij je zaključil v razredu Zorana Dukića na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem. Zaposlen je kot docent na Glasbeni akademiji v Zagrebu.

Kot solist, orkestrski glasbenik in v različnih komornih zasedbah. Nastopal je na Hrvaškem, Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Španiji, na Portu-galskem, v Izraelu, Estoniji in Rusiji. in Rusiji. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj na Hrvaškem in v tujini. Na 42. tribuni mladih umetnikov Darka Lukića je osvojil glavno nagrado in nagrado Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega, kot asistent na Glasbeni akademiji v Zagrebu je prejel letno nagrado Društva visokošolskih učiteljev in drugih znanstvenikov v Zagrebu za leto 2010.

Je dvakratni lavreat prestižnega mednarodnega tekmovanja Printemps de la guitare (Charleroi, Belgija, 2006 in 2008) in zmagovalec mednarodnih kitarskih tekmovanj Guitar and Chamber Music Festival Zwolle in Scharpach gitaar concurs (oboje Nizozemska 2006), Guitarmania
(Almada, Portugalska, 2007) in Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona ‘Miquel Llobet’ (2008).

 

ANDREJ GRAFENAUER se je začel učiti kitaro pri profesorju Tomažu Šeguli, na Visoki šoli za glasbo v Gradcu pa je diplomiral v razredu prof. Marge Bäuml-Klasinc. Izpopolnjeval se je še pri nekaterih znanih umetnikih, med njimi pri urugvajskem kitaristu Abelu Carlevaru. Kot solist in v malih komornih zasedbah je nastopil na koncertnih ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini z deli različnih stilnih obdobij in usmeritev od renesanse
do sodobnih skladb. Vodi poletne šole in je član žirij na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 1992 poučuje kitaro na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Njegovi študentje so prejeli vrsto najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Izdal je več CD-plošč, med njimi dve z deli slovenskih skladateljev, druge pa predvsem z baročno in romantično literaturo za kitaro in kitarski duo. Med letoma 2009 in 2017 je bil dekan Akademije za glasbo v Ljubljani.

Med letoma 2009 in 2017 je bil dekan Akademije za glasbo v Ljubljani. Za svoje umetniško delovanje v glasbi je leta 2000 prejel Betettovo nagrado Društva glasbenih umetnikov Slovenije ter leta 2018 še zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

 

TOMAŽ RAJTERIČ se je rodil v Ljubljani, kjer je z osmimi leti začel glasbeno izobraževanje. Prve kitarske korake je naredil pri desetih letih, pozneje pa je kitaro študiral v Ženevi, Lozani in Salzburgu. Že zelo kmalu je začel nastopati na koncertnih odrih ter sodelovati na tekmovanjih mladih glasbenikov, kjer je praviloma dosegal najvišja mesta. Še pred svojim dvajsetim letom si je priigral nagrade tudi na velikih mednarodnih tekmovanjih (Sablé, Beograd, Rio de Janeiro).

Danes s solističnimi recitali in v različnih komornih zasedbah, največkrat v različnih duih s priznanimi inštrumentalisti in pevci, nastopa po Sloveniji in v evropskih državah, po Južni Ameriki, ZDA in Aziji. Vabijo ga na mednarodne kitarske festivale, prav tako pa je gost različnih orkestrov. Velja za tankočutnega kitarskega interpreta, ki z enako zavzetostjo izvaja dela različnih slogovnih obdobij – od renesanse prek baročnih mojstrov z Bachom, klasicizma in romantike do priljubljenih španskih in latinsko-ameriških skladateljev ter repertoarja sodobnih avtorjev. Plodno sodeluje s slovenskimi skladatelji, saj je krstil več njihovih del, ki jih z veseljem in z uspehom pri občinstvu uvršča na svoje programe.

Njegova diskografija obsega tri solistične zgoščenke, eno z glasbo Albeniza in Ville-Lobosa, drugo z izbranimi deli iz kitarske literature 20. stoletja, na tretji pa so dela sodobnih slovenskih skladateljev. Veliko posnetkov je naredil tudi za arhiv Radia Slovenije. Poleg rednega nastopanja in snemanj deluje tudi kot pedagog. Je redni profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

 

KATJA POROVNE SILIČ je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in gledališče na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje (Würdigungspreis), ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo. Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru različnih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. V letih 1992, 1993 in 1994 je osvojila najvišja mesta na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije.

Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj, kjer je leta 1999 prejela več nagrad: Rust, Avstrija (»Nikita Koshkin«) − 3. nagrada, Mottola, Italija, (»Citta di Mottola«) − 4. mesto, Granada, Španija (»Paco Santiago Marín«) − častna nagrada (Mención Honorifica execuo), Dunaj, Avstrija (»Forum Gitarre 99«) − 1. mesto in 2. nagrada.

S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Prvo leta 2000 z deli F. Sora in J. K. Mertza, drugo pa oktobra 2001 z deli Strajnarja, Staniča, Šavlija, Pierra-Petita in Castelnuova-Tedesca. Septembra 2009 je izšla kompaktna plošča skladatelja Aleša Strajnarja, za katero sta s prof. Andrejem Grafenauerjem posnela Sonato za dve kitari št. 1. Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

IZIDOR ERAZEM GRAFENAUER je bil kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2013 diplomiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je magistriral iz historičnih brenkal v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto najvišjih nagrad. Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani.

Pogosto nastopa kot solist (kitara, baročna kitara, teorba, baročna lutnja, vihuela) in komorni glasbenik po Sloveniji ter na pomembnih festivalih in v glasbenih centrih v različnih evropskih državah (Hrvaška, Srbija, Madžarska, Italija, Belgija, Francija, Nemčija, Avstrija, Poljska, Rusija, Litva …). Večkrat je nastopil kot solist z različnimi orkestri, kot so Slovenska filharmonija, Simfonični orkester SNG Maribor, Musica Viva Moskva, La Voce Strumentale, Komorni orkester Klaipeda, Dubrovniški komorni orkester itd. Kot komorni glasbenik sodeluje s številnimi pomembnimi mednarodnimi umetniki inštrumentalisti in pevci.

V letu 2018 je pri založbi Divya records izšla prva samostojna plošča s skladbami za baročno lutnjo, decembra 2019 pa je pri Baros records izšla njegova plošča z novimi skladbami slovenskih skladateljev za kitaro solo in kitaro v komornih skupinah. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje izbirni predmet lutnjo in historične inštrumente s strunami.

 

     
Krešimir Bedek, foto Redd Philmen
Izidor Erazem Grafenauer, foto Vesna Zednik

 

Na vrh