Žalna seja v spomin na profesorico Evo Novšak Houška (1942–2023)

13:00
Akademija za glasbo UL, Dvorana Tria Lorenz

Spoštovani,

žalna seja v spomin na pokojno profesorico Evo Novšak Houška bo v torek, 6. februarja 2024 ob 13.00 v Dvorani Tria Lorenz (Akademija za glasbo UL, Kongresni trg 1).

Vodstvo UL AG


 

Eva Novšak Houška (1942–2023)

Eva Novšak Houška je študirala klavir in solopetje na ljubljanski Akademiji za glasbo, izobrazbo je nadaljevala na salzburškem Mozarteumu, nato pa na Visoki šoli za glasbo na Dunaju, kjer je končala specializacijo in prejela priznanje kot najboljša študentka. Zmaga na jugoslovanskem tekmovanju mladih glasbenikov v Zagrebu leta 1969 in sodelovanje na mednarodnem tekmovanju v Parizu leta 1970 sta ji odprla pot na domače in tuje koncertne odre.

Bila je redna gostja priznanih festivalov, kot so Midem Classic v Cannesu, Dubrovačke ljetne igre, Baročni festival Varaždin, Bemus Beograd, Steiricher Herbst v Gradcu, Ohridsko ljeto, Zagrebški bienale, Varšavska jesen, Festival komorne glasbe Radenci in Festival Ljubljana.

Krstno je izvedla številna dela slovenskih skladateljev, izmed katerih so bila številna ustvarjena prav zanjo, za arhiv Radia Slovenija pa je posnela na stotine samospevov in vokalno-instrumentalnih skladb domačih skladateljev, je za Radio Slovenija povedal Dejan Juravić. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in priznanj, med njimi Župančičevo nagrado in nagrado Društva slovenskih skladateljev.

Na vrh