Junij v Ljubljani

15.06.2021
21:00
Kongresni trg
Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Dirigentka: Catherine Larsen-Maguire
Urban Stanič, klavir
Mentorica: zasl. prof. Dubravka Tomšič

Spored:

Gašper Muženič: Metropola (noviteta)
Mentor: prof. Dušan Bavdek

Sergej Prokofjev: Koncert za klavir št. 2, op. 16
Andantino – Allegretto
Scherzo: Vivace
Intermezzo: Allegro moderato
Finale: Allegro tempestoso

Sergej Prokofjev: Romeo in Julija – izbor iz baletnih suit št. 1 in 2
Montegi in Capuleti
Deklica Julija
Madrigal
Menuet
Maske
Romeo in Julija
Tybaltova smrt
Oče Lorenzo
Romeo in Julija pred ločitvijo
Romeo na Julijinem grobu

 

Catherine Larsen-Maguire, temperamentna Angležinja živeča v Berlinu, je bila, preden se je popolnoma posvetila dirigiranju, solofagotistka orkestra Komične opere v Berlinu. Rodila se je v Manchestru, zdaj pa živi v Berlinu. Njen repertoar sega od baroka do 21. Stoletja, posebej pa se posveča sodobni glasbi in je krstno izvedla številna nova dela.

Catherine Larsen-Maguire je oder delila z mednarodno priznanimi pevci in solisti; med orkestri, ki jih je vodila, so orkestri Bremenske, Magdeburške, Augsburške in Nürnburške filharmonije, orkester Komične opere v Berlinu, Simfonični orkester Bochum, Nemški komorni orkester Berlin, Beograjska filharmonija, Simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija, OFUNAM v Mexico City-ju, orkester konservatorija Colburn v Los Angelesu, Klangforum Wien, Ansambel Musikfabrik in Ansambel Resonanz.

Larsen-Maguire daje velik poudarek delu z mladimi umetniki in dirigira mladinskim orkestrom po vsem svetu. V okviru festivala Young Euro Classic je debitirala v berlinskem Konzerthausu, leto kasneje pa se je vrnila v svetovno premiero z Nemškim mladinskim baletom. Iskana je kot gostujoča profesorica dirigiranja na Univerzi za umetnost v Berlinu in je bila pet let članica fakultete na letnem festivalu Femusc v Braziliji. Redno izvaja mojstrske tečaje v Nemčiji in v tujini, bila je tudi članica žirije tekmovanja za mlade dirigente v Besançonu v letih 2017 in 2019.

Catherine bo v prihodnje debitirala na nemškem Ruhrtriennalu in festivalu Bridge Strings v Glasgowu ter z Londonskim filharmoničnim orkestrom, Škotskim komornim orkestrom, Škotskim simfoničnim orkestrom BBC, OSUSP v Sao Paulu, Orquesta de Cámara de Chile, Picardijskim orkestrom in Mlado izraelsko filharmonijo.

Catherine Larsen-Maguire je študirala glasbo na univerzi v Cambridgeu in fagot na Kraljevski glasbeni akademiji v Londonu, pri Klausu Thunemannu v Hannovru in na Karajanovi akademiji v Berlinu. Na Praškem fagotističnem tekmovanju leta 1996 je osvojila glavno nagrado in kot gostujoča prva fagotistka igrala v številnih največjih orkestrih v Nemčiji in Angliji, redno pa je sodelovala z dirigenti, kot so Claudio Abbado, Bernard Haitink, Sir Simon Rattle in Kirill Petrenko.

Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik 2. nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Na svoji umetniški poti je kot solist večkrat sodeloval z najvidnejšimi slovenskimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija. Osvajal je prva mesta in druge visoke nagrade na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Trenutno se šola v razredu zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Decembra 2018 je nastopil kot solist na Managerskem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija, maja 2019 pa kot solist v Oranžnem abonmaju z Orkestrom Slovenske filharmonije, prav tako v Gallusovi dvorani. Februarja 2020 je nastopil v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana.

Po mnenju kritikov je Urban 'pianist, kakršnega smo doma čakali že dolgo'. Kljub glasbenim uspehom pa je razmišljal tudi o študiju drugih smeri; čeprav se je na koncu odločil za glasbo, je postal dvakratni državni prvak v matematiki in petkratni v logiki, v mlajših letih pa je v svoji kategoriji zmagal tudi na državnem šahovskem prvenstvu.

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani deluje od leta 1948. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Simfonični orkester združuje študente vseh letnikov oddelkov za godala ter pihala, trobila in tolkala ter predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbenoizobraževalne ustanove. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tuji dirigenti, kot so Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Krečič, Simon Dvoršak (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George

Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska), Matthew Coorey (Avstralija), Alexander Drčar (Avstrija), Quentin Hindley (Francija) ...

Mladi glasbeniki pripravijo letno od dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, na Hrvaškem in v Srbiji. Orkester se je v letih 2004, 2007 in 2018 na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstil med najboljše evropske mlade simfonične orkestre, leta 2010 pa so člani orkestra skupaj s kolegi iz Italije in Hrvaške pod vodstvom Riccarda Muttija nastopili na koncertih prijateljstva v Trstu in Raveni v Italiji.

 

Koncert v sklopu festivala Junij v Ljubljani.

      

Na vrh