Solo e da camera, 1. koncert

09.01.2019
19:30
Palača Kazina, Velika dvorana
doc. Zoltan Peter, klavir

doc. Zoltan Peter, klavirSpored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Fantazija v d-molu, KV 397
Franz Liszt: Sonata v h-molu
Francis Poulenc: Trois novelettes
                           Mélancholie
Sergej Rahmaninov: Moment musical v Des-duru, op. 16, št. 5
                                 Étude – Tableaux v es-molu, op. 39, št. 5
                                 Preludij v h-molu, op. 32, št. 10
                                 Moment musicaux v e-molu, op. 16, št. 4             

 

 

Pianist Zoltan Peter se je rodil v Vojvodini, srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici pod vodstvom prof. Marije Sekelj, visokošolski študij je nadaljeval v mojstrskem razredu prof. Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih odličnih in vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije (Laura Levay Aksin, Violeta Smailović, Matjaž Drevenšek, Mirjam Kalin, Claude Delangle, Claudi Arimany, Ciril Škerjanec, Vincent David,  Hedwig Swimberghe, Arno Bornkamp, József Balogh, Stjepan Hauser, Tamás Mérei ...) je nastopal v Sloveniji, v tujini in v vseh glasbenih središčih nekdanje skupne države. Gostoval je v Italiji, na Madžarskem, v bivši Sovjetski zvezi, v Nemčiji, na Hrvaškem, v Republiki Srbiji, v Makedoniji, v Švici in na festivalih sodobne glasbe v Zagrebu, Novem Sadu, Herceg Novem in Opatiji. Kot solist z orkestrom je nastopal pod taktirko dirigentov, kot so Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, George Pehlivanian, Paul Hoskins, En Shao in drugi.

Poleg klasične komorne in solistične literature pogosto izvaja – včasih tudi krstno – dela slovenskih avtorjev. Posnel je številne skladbe za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo Kaset in plošč RTV Slovenija in druge založbe.

S svojo prvo samostojno zgoščenko – z deli F. Liszta in K. Krombholza (izšla je leta 2000 pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija) pianist Zoltan Peter prvič v Sloveniji predstavlja celoten ciklus Lisztovih »Paganinijevih etud«. Zgoščenka je bila deležna odličnih domačih in tujih strokovnih kritik. Kot tudi vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem pogosto sodeluje na domačih in mednarodnih mojstrskih tečajih, festivalih in tekmovanjih.

  Zoltan PETER je tudi avtor knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost?, ki je leta 2015 izšla pri založbi Didakta. Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem. 

 http://www.youtube.com/user/zoltanpeterklavir?feature=mhee

 

Na vrh