Orkestrska akademija in Akademija Branimir Slokar

Najbolj vznemirljivi glasbeniki Evrope v Sloveniji. 
Ustvarjajte z njimi!

MIO2012 bo ambasador Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Projekt »Povezovanje z glasbo – MIO2012« se v letu 2012 seli v Ljubljano. V času od 12. julija do 30. avgusta se bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zvrstilo kar 14 mojstrskih tečajev z izvrstnimi glasbeniki in odličnimi pedagogi pod skupnim imenom Akademija »Branimir Slokar«. Hkrati bo potekala Orkestrska akademija, v okviru katere bodo mladi glasbeniki pod vodstvom dirigentov Klausa Arpa in Žive Ploj Peršuh izdelovali dva obsežna simfonična programa. Projekt v okviru programa Kultura 2007/2013 podpira Evropska unija.

Orkestrska akademija
Letošnji program za 85 članski simfonični orkester je zastavljen zelo ambiciozno: J. Brahms - Variacije na Haydnovo temo op. 56a, J. Haydn - Simfonija št. 102 v B-duru Hob I/102, P. I. Čajkovski: Simfonija št. 4 v f-molu op. 36, I. Stravinski: Igra s kartami, N. Rota: Koncert za pozavno in orkester (kot solist bo nastopil Branimir Slokar), A. Dvořák: Simfonija št. 8 v G-duru op. 88.

Avdicije za Orkestrsko akademijo se bodo zvrstile v enajstih mestih po Evropi, tudi v Ljubljani, možno pa se bo prijaviti tudi s posnetkom. Rok za prijavo na Orkestrsko akademijo je 10. marec. Prijave so mogoče na www.mio2012.com. Simfonični orkester bo nastopil v Ljubljani, Mariboru in na turneji.

Akademija »Branimir Slokar« (mojstrski tečaji za orkestrske instrumente) bo od letošnjega leta nosila ime glasbenika svetovnega formata, virtuoza na pozavni, odličnega solista in predanega pedagoga, Branimirja Slokarja. Novo poimenovanje je poklon izjemnemu glasbeniku ter hkrati zaveza najvišjim glasbeno-izobraževalnim ciljem. Mojstrske tečaje za orkestrske instrumente, koncertnega mojstra in dirigiranje – ob Branimirju Slokarju vodijo njegovi kolegi, odlični glasbeniki z bogato orkestrsko in solistično kariero ter izvrstni   pedagogi z uglednih evropskih glasbeno-izobraževalnih institucij, ki segajo v sam vrh glasbenega sveta. Med mojstrskimi tečaji velja izpostaviti mojstrski tečaj za violinista - koncertnega mojstra in mojstrski tečaj za dirigiranje. Udeleženci obeh bodo imeli odlično priložnost za izpopolnjevanje – kot rezidenčni orkester jim bo služila simfonična zasedba Orkestrske akademije.

Na mojstrske tečaje se je mogoče do 25. maja prijaviti na spletni strani www.slokaracademy.com.

Akademija »Branimir Slokar«
Klaus Arp - dirigiranje: 20. – 25. julij
Gregory Ahss - violina – koncertni mojster: 20. – 25. julij
Latica Honda-Rosenberg - violina: 23. – 28. julij
Martin Ostertag - violončelo: 23. – 28. julij
Božo Paradžik - kontrabas: 25. – 29. julij
Felix Renggli - flavta: 24. – 28. julij
Emanuel Abbühl - oboa: 16. – 21. julij
François Benda - klarinet: 24. – 29. julij
Gustavo Núñez - fagot: 16. – 20. julij
Radovan Vlatković - francoski rog: 22. – 26. julij
Reinhold Friedrich - trobenta: 12. – 16. julij
Branimir Slokar - pozavna: 12. – 17. julij
Peter Sadlo - tolkala: 23. – 25. julij
Raymond Curfs - timpani: 26. – 30. julij

Na vrh