Skladateljski natečaj

Skladateljski natečaj GUSTAV MAHLER mesta Celovec 2012
Več na: www.musikforum.at


Skladateljski natečaj Gustav Mahler mesta Celovec se v l. 2012 bliža že svoji dvajset-letnici. Začetna ideja, da bi povabili skladatelje in skladateljice, naj napišejo dela, ki bodo zunaj obstoječih stilnih konvencij in pogosto povezana s tekstom, s čimer naj pod vprašaj postavijo svoja dosedanja prepričanja ter odkrijejo nova, še neraziskana področja, je v tem obdobju rasla in dobivala nove razsežnosti.

Kdo se lahko prijavi?

Na 16. skladateljski natečaj mesta Celovec se lahko prijavijo skladateljice in skladatelji vseh narodnosti in starosti. Prijavljena dela ne smejo biti natisnjena ali javno izvedena pred zaključkom natečaja oz. pred koncertom nagrajenih del, ki bo julija 2012. Skladatelji morajo preskrbeti notni material (partituro in posamezne parte) na lastne stroške. Vsak skladatelj lahko sodeluje le z eno skladbo.


Razpis

Kandidati naj uglasbijo besedilo Female (1967) Patti Smith (glej priponko).
Uglasbitev oz. uporaba teksta je lahko kar najbolj široka, od klasične uglasbitve, preko vseh možnosti razstavljanja in ponovnega sestavljanja, do neverbalizacije teksta – uporaba teksta kot nekakšnega skrivnega koda.

Zasedba

Ansambel JANUS z Dunaja:
Anna Anderluh – glas (mezzosopran)
Fabian Rucker – sopransaksofon, altsaksofon, baritonsaksofon, klarinet (Bb), basklarinet (samo smiselne menjave inštrumentov znotraj posamezne skladbe)
Simon Frick – violina, električna violina
Tibor Kövesdi – kontrabas, električni bas
Herbert Pirker – bobnarska baterija, ročna tolkala
Christoph Cech – access Virus Synthesizer, dirigiranje (mogoče je uporabiti le eno od možnosti, razen v primeru enostavne uporabe sintesizerja)
Raimund Vogtenhuber – elektronika (ne kot del originalne skladbe, možno pa jo je uvesti na vajah za izvedbo)

Poslane skladbe naj bodo:

 dolge od 7 do 12 minut,
 morajo vključevati celoten ansambel (razen elektronike), delna uporaba ansambla ni dovoljena,
 morajo uporabiti izrazne možnosti glasbenikov, ki raziskujejo napetosti med improvizirano glasbo, jazzom in sodobno klasično glasbo. To pomeni, da so člani Ansambla JANUS sposobni izvajati izredno kompleksne partiture (predvsem v ritmičnem smislu), vendar ne bodo odgovorni za izvedbo okraskov, ki bodo neizvedljivi. Ansambel si želi natančnih partitur, za katere ni nujno, da se držijo konvencionalne notacije, naj pa bodo skladne s kreativno voljo ustvarjalca.
Pogoji sodelovanja

Natečaj nima starostnih omejitev.
Rok za oddajo je 14. maj 2012.

Žirija

Dieter Kaufmann, predsednik
Christoph Cech, Dieter Glawischnig, Wolfgang Mitterer, Tomislav Saban, člani

Odločitev žirije bo sprejeta 3. junija 2012.

Nagrade

Deželno mesto Celovec podeljuje naslednje nagrade:

1. nagrada € 3.000,-
2. nagrada € 2.500,-
3. nagrada € 2.000,-

Način pošiljanja skladb

Partiture skladb pošljite v tiskani obliki po pošti in v elektronski obliki (kot priponka v pdf formatu) na elektronski naslov.

1. Originalna partitura (vezana, strani naj bodo oštevilčene, nikjer pa ne sme biti označeno ime avtorja, na naslovnici mora biti naslov skladbe) mora biti poslana najkasneje do 14. maja 2012 (velja datum poštnega žiga) na naslov:

MUSIKFORUM VIKTRING-KLAGENFURT
“Gustav Mahler Kompositionspreis 2012”
Stift-Viktring-Straße 25
9073 Viktring
Austria

Partituri priložite izpolnjen prijavni obrazec, ki naj bo v zalepljeni kuverti, na kateri naj bo napisan le naslov skladbe.

2. Partitura mora biti istočasno poslana tudi v pdf obliki na e-poštni naslov office@musikforum.at. Ime in priimek skladatelja naj bosta navedena v tekstu elektronske pošte. Pdf datoteke bo Musikforum Viktring pošiljal žirantom anonimno (pod šiframi).

Krstna izvedba

Tri skladbe, ki jih bo izbrala žirija, bo ansambel naštudiral ob prisotnosti skladateljev med 24. in 27. julijem v okviru Musikforuma Viktring, 27. julija pa bodo izvedene na javnem koncertu, ki bo potekal v treh delih (Koncert, Jam, Digitalni odmevi). Koncert bo posnela ORF Koroška in bo predvajan v oddaji Zeitton programa Ö1.
Na vrh